Dostupni linkovi

Poražavajući rezultati: Samo petina slučajeva riješena


Ilustrativna fotografija

Izvještaj tužilaštva za prošlu godinu ukazuje na poražavajuću činjenicu da je od skoro dvije hiljade počinilaca krivičnih djela otkrivena samo jedna petina, što i po ocjeni samog Tužilaštva u značajnoj mjeri dovodi u pitanje sigurnost građana Crne Gore.

"Visok procenat neotkrivenih učinilaca krivičnih djela ugrožava sigurnost građana u Crnoj Gori, što predstavlja i ozbiljan kriminogeni faktor", ocijenjeno je u Izvještaju o radu Tužilaštva za 2013. godinu.

U dokumentu se kaže da je osnovnim i višim tužilaštvima, tokom prošle godine podnijeto 1.860 prijava za krivična djela nepoznatih počinilaca, a da je od tog, ukupnog broja otkriveno samo 340 počinilaca što je, izraženo u procentima, a to znači da su počinioci četiri petine krivičnih djela ostali neotkriveni.

"Nadležne državne institucije se ne bave otkrivanjem počinilaca krivičnih djela i razbijanjem organizovanih kriminalnih grupa, već je sve stavljeno u funkciju vladajuće partije da bi se razbijali politički konkurenti", rekla je za naš program funkcioner opozicione Pozitivne Crne Gore i advokat, Azra Jasavić koja smatra da sistemi javne i državne bezbjednosti ne funkcionišu jer Vlada uopšte nije posvećena borbi protiv kriminala i korupcije.

"Vlada je učinila sve da u Upravi policije napravi takav raspored snaga da kriminal može da gospodari Crnom Gorom. Njima nije interes da se zaštite gradjani već da preko dobrobiti gradjana, šverca droge, oružja i svega ostalog što se švercuje kroz Crnu Goru, zadovolje svoje lične interese i interese partijske oligarhije."

Poražavajući rezultati u otkrivanju počinilaca krivičnih djela nijesu iznenadili ni koordinatora programa vladavine prava Gradjanske alijanse, Zorana Vujičića.

"Izvještaj o radu tužilaštva je pokazao samo ono što pokazuje njihove poražavajuće rezultate koji su manje-više već svima poznati. To ne može da čudi, izmedju ostalog, i zbog činjenice da već dugo nema vrhovnog državnog tužioca. Ako na ove rezultate dodamo i to koliko je optužnih akata palo pred sudom ili su povučeni tokom samog procesa, onda su ovi rezultati još više poražavajući."

Osim prošlogodišnjih prijava, tužioci su postupali i po blizu 9.000 krivičnih prijava po nepoznatim izvršiocima koje su podnijete prethodnih godina, od kojih skoro 2 procenta čine teška i najteža krivična djela.

Prošle godine je odbačeno skoro 1.700 prijava, od čega velika većina zbog zastarjelosti, a otkriveno je samo 67 kriminalaca protiv kojih su prijave podnešene prije 2013.

Prošle godine je podnijeto 59 krivičnih djela protiv života i tijela, a zajedno sa prijavama iz prethodnih godina, takvih djela je bilo 280, a riješeno je svega 42 slučaja.

"I pored evidentnih napora policije, mora se konstatovati da je visok procenat neotkrivenih učinilaca krivičnih djela", piše u Izvještaju koji potpisuje vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca, Veselin Vučković, a Zoran Vujičić iz Gradjanske alijanse kaže da ima utisak da tužilaštvo želi da prebaci odgovornost za izostanak rezultata na druge.

"Prije svega mislim na MUP i policiju koji, zajedno sa njima, istražuju učinioce krivičnih djela. Medjutim, odgovonost je ustvari na tužilaštvu tako da rezultatima koje predstavljaju ne mogu više "mazati oči" gradjanima koji vide da je tužilaštvo jedna od institucija koje imaju najlošije rezultate i, nažalost, može se pretpostaviti da će sljedeći Progress Report Evropske komisije u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije biti negativno ocijenjen."

"Iako je i rad policije veoma diskutabilan, odgovornost za loše rezultate pripada isključivo tužilaštvu", kaže advokat i funkcioner Pozitivne, Azra Jasavić.

"Po novom zakonodavstvu, tužilaštvo rukovodi, a policija samo izvršava. Svakako, i rad policije je veoma diskutabilan, ali sa stanovišta normativne postavke infrastrukture i obaveza, odgovornost je prvenstveno na tužilaštvu."

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG