Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U poplavama tokom hadža pogulo 77 osoba


Muslimanski vjernici u Meki

Pljuskovi i oluja u Meki bili su takvi da su se ulice pretvorile u blatne potoke, kuće se rušile, a automobili nestajali.

U poplavama u pustinjskom kraljevstvu Saudijske Arabije tokom ovogodišnjega hodočašća u Meku poginulo je 77 ljudi, objavile su saudijske vlasti.

Vlasti svetoga muslimanskoga grada Meke objavile su da su u srijedu pljuskovi i oluja bili takvi da su se ulice pretvorile u blatne potoke, kuće se rušile, a automobili nestajali.

Čak 90 milimetara kiše izazvalo je poplave koje su usmrtile 73 ljudi u Džedi i još četvero u Meki.

Saudijske spasilačke službe spasile su više od 900 ljudi, a objavljeno je da među hodočasnicima nema poginulih te da spasilačke akcije još traju, javio je HRT.

Prosječno u Saudijskoj Arabiji padne do 100 milimetara oborina na godinu.

Kiša je prestala padati, a milioni hadžija okupili su se u podnožju gore Arafata. Tamo je poslanik Muhamed prije 1377 godina održao svoju posljednju propovijed.

Hiljade Iranaca održale su kratak protest u velikome šatoru i vikali: Smrt Americi, smrt Izraelu a njihove vođe pozivale su na jedinstvo muslimana.

Hodočasnici će dan provesti u čitanju Kurana i molitvi. Zatim će nastaviti prema Muzdalifi i skupljati kamenje kojim gađaju zidove koji simboliziraju vraga na mostu Džamaratu.

Muslimanski vjernici danas će u Meki proslaviti blagdan žrtve Kurban-bajram, kad će zaklati ovna i dio mesa podijeliti sa siromašnima.
XS
SM
MD
LG