Dostupni linkovi

Poljska otišla udesno, povratak evroskeptika Kačinjskog


Jaroslav Kačinjski

Evropskeptik i antimigrantski konzervativac pobedio u Poljskoj, naslovi su izveštaja i komentara ubedljive izborne pobede desne partije bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog.

Konzervativna evroskeptična stranka Pravo i pravda osvojila je većinu, saopštila je i zvanično Državna izborna komisija. U gornjem domu parlamenta od 100 senatora Pravo i pravda imaće najmanje 58, Gradjanska platforma (PO) dosadašnje premijerke Eve Kopač 29. Osvojila je većinu i u Sejmu od 460 poslanika što je šansa da kao prva politička partiji od pada komunista u Poljskoj sastavi sama vladu.

Nakon osam godina na vlasti u opoziciju sa osvojenih 23,4 odsto glasova odlazi Gradjanska platforma premijerke Eve Kopač. Velikih uspeh zabeležio je i roker Pavel Kukiz čiji je pokret bez jasnog programa, javljaju mediji.

Prvi put u poslaničkim klupama Sejma neće sedeti nijedan jedini poslanik postkomunističke levice, jer Ujedinjena levica nije prešla cenzus.

Zaokret Poljske udesno je nagovešten majskim izborom predsednika konzervativca Andžeja Dude, pa se očekuje promena i u spoljnoj i unutrašnjoj i privrednoj politici po uzora na Madjarsku premijera Viktora Orbana.

Jedna od ponavljanih parola konzervativaca na izborima raznih nivoa, pa i proteklim u nedelju, bila je da je Poljskoj potrebno manje Brisela, a više Budimpešte na Visli. Posmatrači kažu da je birače u naručje konzervativaca koji sebe predstavljaju kao jedinog čuvara vrednosti, nacionalnih interesa i bezbednosti Poljaka, naterao i strah od izbeglica, prisutan u celoj "novoj" postkomunističkoj Evropi. Pobedu konzervativcima, naglašavaju drugi analitičari donela je tradicionalna Poljska siromašnih seoskih regiona koji su uvereni da su od prosperiteta i privrednog rasta od ukupno 40 odsto za poslednju deceniju koristi imali pre svega bogati i elite u velikim poljskim gradovima.

XS
SM
MD
LG