Dostupni linkovi

Prosvjed poljoprivrednika


Sa lipanjskog prosvjeda poljoprivrednika u Zagrebu
Dio hrvatskih poljoprivrednika danas su traktorima blokirali neke granične prijelaze prema BiH, Srbiji i Madjarskoj, nezadovoljni ponudjenom otkupnom cijenom za svoje proizvode.

U današnjim prosvjedima poljoprivrednika sudjeluje najviše 130 traktora u čitavoj Hrvatskoj, što su promili poljoprivrednika upisanih u registar i promili korisnika poljoprivrednih poticaja, izjavio je danas ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

"Brojke govore da je u upisniku 180 tisuća poljoprivrednih gospodarstava, da je oko 80 tisuća korisnika potpora, a po našim saznanjima prosvjeduje između 120 i 130 proizvođača, pa sami zaključite je li prosvjed uspio", izjavio je Čobanković nakon današnje sjednice Vlade.

Kazao je da velika većina udruga poljoprivrednika ne sudjeluje u prosvjedu, da se dio njih u startu ogradio od prosvjeda, a da je dio nakon sinoćnjeg sastanka s ministrom odlučio odgoditi prosvjed do susreta s predsjednicom vlade Jadrankom Kosor, koji je, kaže Čobanković, planiran za slijedeći tjedan.

Rekao je da prosvjeduje ogranak Hrvatskoga seljačkog saveza iz Vukovarsko srijemske županije, koji je na granični prijelaz Županja izveo 60-ak, u Tovarnik 20-ak te kod Duboševice u Baranji 20-ak traktora.

U prosvjedu sudjeluje i baranjski ogranak Saveza zajednice seljaka Slavonije i Baranje, iako se vodstvo zajednice odlučilo za odgodu prosvjeda.

U Staroj Gradišci prosvjeduje dio Zajednice poljoprivrednih udruga Požeško-slavonske županije, a predsjednik Zajednice Dukić članove je pozvao da odustanu od prosvjeda.

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj te na virovitičkom području nema prosvjeda, izvijestio je Čobanković.

Ministar je najavio da će se na sastanku premijerke i poljoprivrednika razgovarati o poticajima, ali i o poljoprivrednom zemljištu i drugim temama koje se tiču poljoprivrede.

Naglasio je da razumije situaciju u poljoprivredi, ali i da ratari ne mogu očekivati da će otkupljivači kupovati skuplju pšenicu, koja je na svjetskim burzama jeftina no ikad.

Ministar ističe da država poticajima brani konkurentnost domaćeg poljoprivrednog proizvoda te da je riječ o poštenom i realnom vođenju agrarne politike.

Još jednom je kazao kako prosvjednici ne bi smjeli nanositi štetu drugima blokadama graničnih prijelaza u trenutku kad Hrvatska još uvijek očekuje značajan dolazak turista iz inozemstva.

"Ne bude li se proračun adekvatno punio, nećemo moći servisirati ni ono što je u proračunu utvrđeno, a takav scenarij ne može biti u interesu poljoprivrednika, nego isključivo u interesu pojedinaca koji se žele nametnuti i osigurati si poziciju kroz prosvjede", upozorio je Čobanković.
XS
SM
MD
LG