Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trošenje budžetskog novca mora biti transparentno


Ilustrativna fotografija
Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je u petak, na više lokacija u Podgorici, dijeleći propagandni materijal, pozivala građane da podnesu zahtjeve za slobodan pristup informacijama koje su u posjedu državnih organa. Sudeći po reakcijama građana, može se zaključiti da nijesu naročito zainteresovani za korišćenje ove mogućnosti.

Više je razloga koji onemogućavaju da zaživi Zakon o slobodnom pristupu informacijama. Iz razgovora sa građanima, može se zaključiti da nijesu zainteresovani da traže informacije koje su u posjedu državnih organa, jer su preokupirani sopstvenim, svakodnevnim problemima, zatim ne vjeruju da bi takva akcija proizvela značajan rezultat, priličan broj nije dovoljno informisan o toj mogućnosti, a među anketiranim građanima ima i onih koji jednostavno ne vide potrebu za tim.

"Nikad nijesam tražio informacije od države, jer ne vidim potrebu za tim."

"Smatram da, bez obzira na Zakon, pristup informacijama ipak nije slobodan, već je doziran."

"U Crnoj Gori je doneseno mnogo novih zakona, sa kojima građani nijesu upoznati. To je jedan od najvećih problema u implementaciji samog zakona."

"Nijesam baš detaljno upućen. Čuo sam za taj Zakon o slobodnom pristupu informacijama, ali zaista nemam pojma o tome."
Građani nijesu zainteresovani da traže informacije koje su u posjedu državnih organa, jer su preokupirani sopstvenim, svakodnevnim problemima

RFE: Da li vas, generalno, zanima gdje odlazi novac koji građani izdvajaju za porez?

"Ne, naročito."

RFE: Plaćate porez?

"Plaćam sve."

RFE: Da li znate kako se troši taj novac koji izdvajate za porez?

"Ne. Stvarno ne znam. To bi trebalo da me interesuje, ali... Od koga se i kako dobijaju te informacije? Nisam nikad pokušao da ih tražim."

"Ne interesuju me nikakve informacije."

RFE: Kako je moguće da vas ne interesuje kako se troši vaš novac koji izdvajate za porez?

"Pa, ne znam. Nisam razmišljao o tome."

Slabo korišćenje zakonskog prava

Iako je on namijenjen svim građanima, Zakon o slobodnom pristupu informacijama su do sada najviše koristile nevladine organizacije, među kojima, u tome, prednjači Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, koja danas, dijeleći propagandni materijal, na više lokacija u Podgorici, pokušava da animira građane da koriste ovu mogućnost, na osnovu koje mogu saznati - kako se troši novac koji izdvajaju za porez, čime bi vjerovatno, na vidjelo isplivale mnoge neregularnosti, kao što je zloupotreba službenih automobila, koja je prema nalazima Inicijative mladih za ljudska prava, dobila enormne razmjere, pa je ova nevladina organizacija zabilježila slučajeve odlaska na dnevni boravak na primorje, vikend na Žabljaku, u šoping, pa i na svadbe, sa sve ruzmarinima i cvijećem.

Stvar je toliko izmakla kontroli da je dnevnik Vijesti objavio i vic-pitalicu: koji automobil po makadamu može da ide 150 na sat? Odgovor je - službeni.
Iako je vic duhovit, građanima ova pojava ipak nije smiješna.

"E, taj dio novca me baš boli. Vidim kako koriste službene automobile, kako se ponašaju... to me zaista zanima, a i boli, ali mi nikad nije palo na pamet da tražim informaciju o tome, niti znam gdje bih je i od koga tražio."

"Građani će o tome dobiti doziranu i kontrolisanu informaciju zavijenu u oblandu, iako u realnosti, na ulici vide sasvim drukčiju sliku, kako se koriste ta vozila. I vikendom."

"To je kod nas uobičajena stvar. Svaki građanin je protiv toga, pa sam i ja. To sve ide na teret građana."

RFE: Da li građani uopšte imaju svijest da se tako njihov novac troši?

"Pretpostavljam da većina gradjana to zna, ali ne reagujemo uopšte. Niko od nas."

"To nikako nije dobro. Nije lijepo. Ali, kao pojedinac, ne mogu da utičem."

"Niti sam pokušavao da pitam, niti znam koga bih pitao. To ide na teret svih nas. Mislim da to nije u redu. Evo, ja sam na primjer sa 32 godine radnog staža na birou za zapošljavanje. Podstanar sam, imam dvoje djece. A, oni se voze, tolike pare troše."

RFE: Što treba preduzeti?

"Što se može preduzeti? Neka ćeraju ovako dok se može. Ako se ne može, narod će opet na ulice. Kako su ga doveli, tako će i da ga skinu."

"Vjerovatno je u ovom društvu mnogo toga trulo. Jednostavno, treba da prođe sto - dvjesto godina, pa će sve doći na svoje mjesto."
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG