Dostupni linkovi

Dobra saradnja s policijama u regionu


Foto: Savo Prelević
Uprava crnogorske policije zadovoljna je realizovanim mjerama na bezbjednosnom planu tokom ljetnje turističke sezone, saopšteno je na konferenciji za novinare. Čelnici uprave su iznijeli rezultate o uspjesima u borbi pritiv krijumčarenja drogom kao i u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Saopšteno je i da je uprava pojačala mjere kontrole nad bezbjednosno interesantnim licima o čemu svjedoči podatak da je otkrila trideset osoba koje su boravile u Crnoj Gori, a bile su na Interpolovim potjernicima. Novinare su pak zanimali odgovori koji se odnose na saradnju crnogorske policije sa policijama u okruženju.

Načelnik Kriminalističke uprave crnogorske policije Milan Tomić na pitanje da li je srpska policija tražila pomoć od crnogorske u istrazi nedavnog ubistva biznismena Branislava Šaranovića, odgovara da iz Beograda još zvanično nijesu zahtijevali nikakve podatke tim povodom:

"Ali svakako da je jedna ekipa ljudi iz Uprave policije pošla na operativni sastanak zajedno sa službenicima MUP-a Srbije i ako bude ta tema svkako cemo im dostaviti podatke koje imamo. Inače, što se tiče te saradnje ne samo sa Srbijom nego i sa drugim zemljama u okruženju, podaci se dostavljaju pravovremeno. Znači kada se nešto traži od druge države mora se znati što se traži. Svakako da će, pretpostavljam, srbijanska policija, ukoliko je bude bilo što interesantno vezano za to samo ubistvo, uputiti zahtjev."

Podsjetimo, srbijanski biznisman, rodom iz Crne Gore, Branislav Brano Šaranović, poznatiji kao kralj kocke u čijem je vlasništvu bio lanac kockarnica u Srbiji, ubijen je prošle sedmice u klasičnoj sačekuši ispred svog doma na Dedinju. Pojedini beogradski listovi pisali su kako je Šaranović bio blizak crnogorskim vladajućim političko poslovnim krugovima. Navodno je posljednjih godina glavne poslove vodio u Crnoj Gori zbog čega u srpskom MUP-u u nezvaničnim izjavama nijesu isključivali mogućnost da je likvidacija naručena ili organizovana u Crnoj Gori. Slučaj Šaranović još jednom je stavio na test saradnju crnogorske i srpske policije o kojoj u posljednje vrijeme nijesu imali isto mišljenje u Beogradu i Podgorici. Načelnik crnogorske kriminalističke policije Milan Tomić međutim u prilog tvrdnje da je i ta ,kao i saradnja sa policijama iz ostalih zemalja u regionu ,dobra, iznosi sljedeći podatak:

"Ja vam mogu reći da smo mi u prethodnih petnaest, dvadeset dana imali jedno desetak operativnih sastanaka sa zemljama u regionu tako da je saradnja vrlo kvalitetna i profesionalna".

Novinare je zanimalo i da li je tačno pisanje podgoričke štampe kako je u Crnoj Gori nedavno boravio kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane koji se nalazi na crvenoj Interpolovoj potjernici. Podsjetimo, Subotića Tužilaštvo Srbije tereti da je bio na čelu organizovane kriminalne grupe koja se bavila švercom cigaretama cime je srpski budžet oštetila za nekoliko desetina miliona eura. Prema pisanju lista "Dan" Subotić je nedavno boravio na crnogorskom primorju gdje je o prodaji svoje velelepne vile u Miločeru razgovarao sa grčkim brodovlasnikom koji je od singapurskog Aman Rizortsa preuzeo vlasništvo nad Svetim Stefanom. Navodno je Subotić na očigled brojnih turista u crnom "Mercedesu" došao do svoje vile, gdje se sastao sa grčkim sagovornikom. Milan Tomić, međutim, takve navode kategorički demantuje:

"Mi smo više puta pričali o tome i davali zvanična saopštenja i ponavljam da Uprava policije nema saznanja da je Stanko Subotić boravio na području Crne Gore, a ukoliko bude boravio ili on ili bilo ko za kojim je raspisana međunarodna potjernica svakako se zna šta će policija i Uprava policije da preduzme, znači lišavanje slobode i ekstradicija zemlji koja ga traži".
XS
SM
MD
LG