Dostupni linkovi

Vanredna vijest

RDC započeo isključivanje elektronskih medija


Ilustrativna fotografija
Radio-difuzni centar je isključenjem privatne RTV Elmag, počeo isključivanje svih elektronskih medija, kojima su se nagomilali dugovi od pretprošle godine, a među njima nijesu samo komercijalne stanice, već i lokalni javni servisi, koje finansiraju opštine.

"Najavljeno isključenje 14 radio i televizijskih stanica je u toku",
rekao je za RSE, predsjednik odbora direktora Radio-difuznog centra Slobodan Stanišić, dodajući da je razlog za ovu akciju, ukupan dug komercijalnih i opštinskih emitera od milion i 600 hiljada eura.

Stanišić kaže da je isključivanje, koje je počelo u ponedjeljak, nastupilo nakon osmomjesečnih pokušaja da se riješi problem potraživanja.

"Da smo intezivno od prvog decembra razgovarali sa našim korisnicima, da smo početkom januara u resornom ministarstvu organizovali sastanak sa gospodinom Lomparom, kome su prisustvovala njihova dva udruženja gdje smo dogovorili plaćanje u više mjesečnih rata. To, međutim nije ispoštovano. Nijesmo imali rezultate. Kasnije smo opet imali sastanak sa UNEM-om. Isto smo insistirali da se obnovi protokol u kome ćemo se obavezati na plaćanje dugovanja ovoj firmi u više mjesečnih rata. Ni to nije dalo rezultate. Kasnije smo, tokom aprila i maja procesuirali sudski, pokušali da sklopimo sudska poravnanja i to smo djelimično uspjeli. No, ni to nije dalo rezultate jer se nijesu poštovale mjesečne obaveze, koje su tada bile date,"
objašnjava Stanišić.

Iako je 10. avgusta, Radio-difuzni centar uputio posljednju opomenu elektronskim medijima, da imaju samo još nekoliko dana da plate dug iz prošle i pretprošle godine, te da će u suprotnom, biti isključeni, veći broj, uglavnom lokalnih, medija se i dalje nalazi na spisku za isključenje, koji će, po svemu sudeći, narednog mjeseca biti proširen.

Stanišić kaže da je ova prva faza obuhvatila medije koji nijesu izmirivali obaveze još od 2007., a da će u septembru, na red doći i ovogodišnji dužnici, među kojima ima i medija sa nacionalnom pokrivenošću.

Na spisku i lokalni javni servisi

U RDC-u kažu da je svim dužnicima ponuđeno da uporedo sa plaćanjem redovnih obaveza, sada plate 10 odsto duga, a ostalo u više rata, međutim, od 32 medija koji su bili na spisku za isključenje zbog duga iz prethodnih godina, na poziv za dogovor u vezi sa dinamikom otplate duga se odazvala samo polovina.
Prema podacima Radio-difuznog centra najveći dužnik je lokalni javni servis RTV Nikšić sa oko 97 hiljada eura, dok je na drugom mjestu, isključena RTV Elmag sa oko 85 hiljada eura.

Na spisku dužnika se nalaze privatne stanice, ali i lokalni javni servisi. Prema podacima Radio-difuznog centra najveći dužnik je upravo lokalni javni servis RTV Nikšić sa oko 97 hiljada eura, dok je na drugom mjestu, isključena RTV Elmag sa oko 85 hiljada eura.

Među dužnicima je i lokalni javni servis Radio Bijelo Polje, čiji direktor, koji je ujedno i predsjednik Udruženja lokalnih elektronskih emitera Dragić Rabrenović, za RSE kaže da bi problem trebalo što prije riješiti kroz raspravu za okruglim stolom jer, kako kaže, donošenjem novog zakona treba da se riješe mnoge nejasnoće, do kojih je došlo u ovoj i prethodnoj godini.

"Potrebno je, pravnim sredstvima, na kvalitetan način riješiti ovo pitanje",
kaže Rabrenović, koji tvrdi da lokalni javni servisi, kojih ima nekoliko među dužnicima, nijesu prava adresa za naplatu, već lokalne samouprave.

" Sredstva koja se izdvajaju bužetom od opština za lokalne radio servise su isključivo namijenjena za programske sadržaje. U određenim lokalnim radio stanicama ovaj problem je drugačije riješen tako da postoji drugačija praksa, na primjer u Kotoru, gdje to redovno opština plaća prema Radio difuznom centru, dok u pojedinim gradovima nije isplaćena ta obaveza jer mi, kao Radio Bijelo Polje i nemamo taj ugovor i nemamo od čega da to plaćamo. Slična je situacija i kod Radio Berana i Radio Nikšića,"
navodi on.
Razumijem i RDC koji je godinama imao strpljenja i naravno da ih prozivam zbog toga što su imali odgovornost i neko je tu kriv zašto to nije radio onda kada je trebalo i kada su se gomilali računi i kada su došli na naplatu, kaže Slavko Mandić.

U RDC-u kažu da su se na isključenja odlučili jer zbog potraživanja nijesu u stanju da plaćaju obaveze prema Elektroprivredi Crne Gore, što je oko 70 odsto rashoda Centra, te da su svjesni situacije u medijima, koji ne mogu izmiriti dugovanja u cjelini, ali da je zato i ponudjena mogućnost da se dug otplaćuje u ratama.

Predsjednik Asocijacije komercijalnih emitera Slavko Mandić, koji zamjera RDC-u što nije ranije reagovao, kaže i da su na pojedine medije uticali svojevrsni šaptači.

"Ne mogu da se složim sa tim da mediji mogu tako da se gase. Međutim, razumijem i RDC koji je godinama imao strpljenja i naravno da ih prozivam zbog toga što su imali odgovornost i neko je tu kriv zašto to nije radio onda kada je trebalo i kada su se gomilali računi i kada su došli na naplatu. Trebalo je to mnogo prije uraditi. Sada su mediji u situaciji da moraju da plate visoke račune. Znate, neko im je vjerovatno došapnuo svojevremeno da to ne moraju da plate i da će to država sve da ispegla,"
kaže Mandić.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG