Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hronologija Plišane revolucije


HRONOLOGIJA

Plišana revolucija počela je 17. novembra 1989. oko 21 čas brutalnom intervencijom policije u ulici Narodnji tržida kada je odobreno studentsko okupljanje umesto da se zaustavi ispod starog praškog zamka Višehrad krenuo u centar ka Vaclavskom trgu.

Ljudi su se polako okupljali u velikom broju i grupa od 15.000 mladih pretvorila u masu od oko 50.000 građana.

Posle ovog događaja, u kojem je prema podacima povređeno oko 590 demonstranata, studenti pozorišne i filmske akademije DAMU i FAMU započeli su jednonedeljni štrajk, pridružila su im se češka pozorišta, ostali univerziteti, a 19. novembra su se razne nezavisne inicijative spojile i osnovale Građanski forum na čelu sa Vaclavom Havelom.

Dan kasnije do tada široj javnosti apsolutno nepoznati disident iz Povelje 77 sa svojim Građanskim forumom organizovao prve velike demonstracije na Vaclavskom trgu a Slovaci su se organizovali u Javnost protiv nasilja.

Krajem novembra ostavke je podneo generalni sekretar Centralnog komiteta Komističke stranke čehoslovačke Miloš Jakeš, a dva dana kasnije komunistički premijer Ladislav Adamec sreo se sa Havelom i delegacijom Građanskog foruma i započeo pregovore o reformama.

Oko pola miliona Čeha izašlo je oba dana, 25. i 26. novembra, na najveće demonstracije plišane revolucije u park Letna i zatražilo odlazak komunista.

Vlada nacionalnog razumevanja formirana je 10.decembra, u kojoj su prvi put od 1948. godine komunisti bili u manjini. 29. decembra je jednoglasno za novog predsednika države izabran vođa Plišane revolucije Vaclav Havel.

XS
SM
MD
LG