Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nestašica plina u slučaju iznimno oštre zime?


Foto: zoomzg
U preliminarnoj godišnjoj prognozi udruženja plinskih operatera "Gas Transmission Europe" (GTE) objavljenoj na njegovoj web stranici navodi se da u skupini od ukupno 29 europskih zemalja samo Hrvatska neće moći pokriti svoje potrebe za plinom ako zima bude oštrija no što je uobičajeno.

Udruženje GTE također je navelo da će ostale zemlje moći osigurati svoje potrebe za plinom i u slučaju da zima bude vrlo oštra, a da bi u u Hrvatskoj stopa iskorištenosti opskrbnih kapaciteta iznosila 126 posto. To bi značilo da kapaciteti ne bi bili dovoljni za podmirivanje potražnje.

U slučaju uobičajenih zimskih temperatura stopa iskorištenosti kapaciteta u Hrvatskoj iznosit će 87 posto.

GTE je provelo istraživanje u 23 zemlje članice EU, bez Malte, Latvije, Estonije i Cipra, te u Hrvatskoj, Švicarskoj, Norveškoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji.

GTE također navodi da potrošnja električne energije u EU, čak i u slučaju izuzetno hladne zime neće premašiti 35,63 gigavat sati dnevno. U slučaju uobičajenih vremenskih uvjeta bila bi na razini od 28,66 gigavat sati.

Na osnovu istraživanja GTE je zaključio da su kapaciteti za proizvodnju i transport plina u Europi dovoljni za proizvodnju 39,4 gigavat sati struje dnevno. Konačna verzija izvješća GTE očekuje se krajem listopada.

Udruženje GTE obuhvaća 34 operatera u 26 zemalja, a njegov član je i hrvatski Plinacro.
XS
SM
MD
LG