Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tenzije u regionu, 'snaga' Srbije


neredi u Sobranju 27. aprila.

Predrag Petrović, izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, za “Zašto?” analizira ponašanje Srbije prema makedonskoj krizi i reakciju Beograda na navode o nediplomatskim aktivnostima predstavnika Bezbednosno-informativne agencije.

  • Tenzije

U toj konkretnoj aferi, pokušaj je da se umanji šteta koja je očigledno nastala jako nepromišljenim i lošim ponašanjem gopodina Gorana Živaljevića.

Što se tiče nekih drugih stvari i odnosa prema susedima, radi se o jednoj retorici koja je pre svega upućena domaćoj publici jer se želi pokazati snaga vlasti u Beogradu.

Jednostavno, iza vlade Srbije ne stoje nikakvi rezultati, i najlakše je podići tenzije i onda se pojaviti kao neko ko smiruje te tenzije.

  • Razum

To se uobičajilo, ne samo u Srbiji, nego i u regionu i to su u teoriji nazvali ‘stabilokrati’, dakle oni koji izazivaju namerno krize a onda se pojavljuju kao glavni činioci koje rešavaju te krize.

Nije jedini ministar vanjskih poslova Ivica Dačić koji se tu pojavljivao u ulozi lošeg policajac.

Tu je bio i ministar za rad i socijalno staranje Aleksandar Vulin i još neki drugi političari i opet se tu premijer Srbije Aleksandar Vučić pojavljivao kao neko ko je smirivao strasti i ko je bio glas razuma i dobar policajac.

  • Kriza

Do pogoršanja situacije može doći u slučaju da dođe do jačeg mešanja spoljnog faktora.

Na primer, pošto se često govori o uticaju Rusije na Balkanu, ukoliko njoj bude više odgovaralo da destabilizuje situaciju onda će ta situacije i biti destabilizovana i može doći do produbljivanja krize.

  • Interes

To sve zavisi od čitavog niza faktora, dosta od toga zavisi kako će Evropska unija i same članice Evropske unije, Nemačka pre svega, da se postave prema situaciji u regionu.

Ukoliko zainteresovanost Evropske unije i velikih sila bude slabila za ovaj region, tako će i mogućnost izbijenja krize biti veća.

  • Scenario

Nije nikakva tajna da je atraktivnost Evropske unije sve manja i manja i da upravo jačaju suprotne tendencije.

Ukoliko te snage budu prevagnule, onda možemo očekivati i nešto gori scenario i vraćanje na staro.

XS
SM
MD
LG