Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Petrović: Demineri u Siriji, Vučićev hod po žici


Ruski demineri u Siriji

Predrag Petrović, izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega Srbija još nije isključila mogućnost slanja deminera u okviru ruske koalicije u Siriju, čemu se protive Sjedinjene Države koje su finansirale njihovu obuku sa milionima dolara.

  • Insistiranje

Očigledno da Srbija, odnosno predsednik Aleksandar Vučić želi da pošalje poruku da Evropska unija i Zapad nisu jedine opcije za saradnju sa Srbijom i da Srbija ima alternativu u vidu bolje saradnje sa Rusijom a, između ostalog, i sa Kinom.

U tom svetlu treba i tumačiti ovo insistiranje na slanju srpskih vojnika u Siriju na čiščenje mina.

  • Problem

Treba uzeti u obzir činjenicu da ratne operacije tamo još uvek traje i da je situacija u Siriji dosta politički komplikovana, i da dosta postoji neslaganja između velikih sila po pitanju tok sukoba.

Tako da sa više osnova slanje srpskih vojnika u Siriju je problematično.

  • Potez

Ne bih bilo problematično dakle da ide kroz Ujedinjene nacije ili da spoljnopolitička bezbednosna situacija u Siriji, pre svega između velikih sila, nije toliko suprotstavljena.

Dakle, slanje vojske da pomogne u razminiranju jeste himan čin ali u ovakvim ovim uslovima može predstavljati politički problematičan potez.

  • Skup

Takođe, dosta je neuobičajeno i to što je nedavno BIA objavila da je njen direktor učestvovao na savetovanje direktora službi bezbednosti u Krasnodaru u organizaciji FSB-a.

Nije neuobičajeno da službe bezbednosti učestvuju na takvim skupovima.

Ali, ja mislim da je ovo po prvi put da je BIA javno saopštila i izvestila o učešću Gašića na tom skupu.

  • Pravila

Mislim da se (oko deminiranja) radi o dva razloga: dakle, i slanju signala Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama da Srbija ima alternativnu i da može da se okrene put Evroazije, to jeste Rusije, i, sa druge strane, šalje se i signal domaćoj javnosti, koja je mnogo više sklonija za saradnju sa Rusijom i Rusiju tradicionalno posmatra kao prijatelja Srbije.

Potsetiću na čitav niz informacija ili kampanje koje pojedini tabloidi vode protiv stranih plaćenika, ‘soroševaca’, ljudi koji su povezani sa Amerikom, a opet to ne sprečava Aleksandra Vučića i ljude iz SNS-a da pokrenu neku saradnju koja takođe može na taj način da se karakteriše.

Dakle, jednostavno jedna pravila važe za ljude iz partija, a druga za obične građane.

  • Uslovi

Za sada je to još uvek hod po žici.

Ali naravno kao i svaki hod po žici taj hod po žici može da se završi jako fatalno, pogotovo u današnjim uslovima koji su jako kompleksni i složeni, ne samo na Zapadnom Balkanu nego pre svega na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG