Dostupni linkovi

Prikupljeno 15.000 potpisa protiv hidroelektrana


Predstavnici organizacije "Green Home" predaju peticiju Ministarstvu za zaštitu životne sredine, 13Apr2010, fotografije: Savo Prelević
Predstavnici organizacije "Green Home" predaju peticiju Ministarstvu za zaštitu životne sredine, 13Apr2010, fotografije: Savo Prelević
Kraj javne rasprave o vladinoj namjeri da gradi četiri velike hidroelektrane na rijeci Morači, obilježen je okončanjem peticije kojom je skupljeno skoro 15 hiljada potpisa građana koji se protive ovom planu. Peticiju je organizovala ekološka organizacija "Green Home", čiji su predstavnici danas predali potpise Ministarstvu za zaštitu životne sredine i uređenje prostora.

"Okončanje peticije ne znači i kraj našeg posla", rekla je program-koordinator ekološke organizacije "Green Home" Jelena Marojević koja je, nakon današnje predaje peticije sa skoro 15 hiljada potpisa građana koji se protive gradnji četiri velike hidroelektrane na rijeci Morači, najavila nastavak procesa monitoringa, dodajući da je sada na Ministarstvu zaštite životne sredine i uređenja prostora da razmotri sve pristigle primjedbe i sugestije.

"Mi smo, ustvari, pokazali da i dalje u Crnoj Gori postoji građanska svijest, odnosno, da se javnost zaista uključila u proces javnih rasprava. Interesovanje javnosti je bilo veliko i to sve pokazuje da se ovaj predviđeni plan korišćenja hidropotencijala rijeke Morače mora mijenjati, kako bismo u konačnom dobili što bolji dokument. Možda naša dokumentacija koju predajemo Ministarstvu ne vrijedi 15 miliona eura, koliko vrijedi dokumentacija Ministarstva, međutim, zaista vrijedi puno rada, truda, zalaganja nevladinog sektora kako bi se u konačnom dobio dokument koji će imati što manje negativnih, prije svega ekoloških posljedica na životnu sredinu, a onda i s druge strane sve moguće ekološke i ekonomske dobiti da budu što veće", objašnjava Marojević.

Podsjetimo. Nakon neuspjeha vladinog projekta da sa Republikom Srpskom gradi hidroelektranu Buk Bijela koji je propao zbog velikog protivljenja
Predaja potpisa Ministarstvu za zaštitu životne sredine, 13 april 2010

domaće javnosti, jer je ovaj projekat podrazumijevao potapanje kanjona rijeke Tare koji je pod zaštitom UNESCO-a, Vlada je oživjela 40 godina star projekat izgradnje četiri velike hidroelektrane na rijeci Morači.

I ovaj projekat je naišao na protivljenje jednog dijela javnosti, uz argumentaciju koja govori o ekonomskoj neopravdanosti, opasnosti koja prijeti glavnom gradu u slučaju popuštanja brana usljed zemljotresa i ocjene da će gradnja četiri velike hidroelektrane imati poguban uticaj po životnu sredinu. Ekološka organizacija "Green Home" se istakla kritičkim stavom prema ovom vladinom projektu kojem generalno zamjera njegovu zastarjelost.

Poklon ministru Gvozdenoviću

Predstavnik Ministarstva zaštite životne sredine i uređenja prostora Budislava Kuč je, nakon prijema peticije, naglasila da treba praviti razliku između plana i projekta.

"Moram da kažem da se stalno potencira da je plan star 40 godina. Plan nije star 40 godina. Po prvi put se radi ovaj plan - detaljni prostorni plan. Projekti su stari malo više. Ne znam da li 40 godina, ali su projekti rađeni ranije, što ne znači da je to kraj. Plan se sada radi, pokazaće se prava rješenja, prave sugestije i primjedbe koje dobijamo će se s pažnjom razmotriti i kao takve će se na odgovarajući način, ne može se svaka unijeti onako kako je dobijemo, ali je na odgovarajući način obrađivači dužni da sve primjedbe koje su opravdane unese", kaže Kuč.

Aktivisti "Green Home" su pored peticije ministarstvu predali obilje dodatne relevantne dokumentacije, ali i simboličan poklon za ministra Branimira Gvozdenovića.

"Predali smo, simbolično, kao poklon gospodinu ministru, jednu majicu koja je simbol naše kampanje - znak pitanja. Predali smo komentare Svjetskog fonda za životnu sredinu i "Green Home-a" i ekspertsku Studiju češke konsultantske kuće "Integra consulting" na sam kvalitet dokumenta strateške procjene uticaja. Takođe smo predali tri studije koje je odradio "Green Home" i Svjetski fond za životnu sredinu. To su studije vodnog režima Skadarskog jezera i rijeke Morače, zatim, studije procjene uticaja planirane izgradnje ovih objekata u kanjonu Morače na ptičiju i studiju uticaja na riblju faunu", rekla je Jelena Marojević.

*****
Pročitajte i ovo:
Gradnja hidroelektrana je složen proces
Može li se spriječiti izgradnja hidroelektrana na Morači?
"Green Home" pod 'prismotrom' zbog protivljenja hidroelektranama
Ekolozi u borbi protiv hidroelektrana na Morači
Javnost podijeljena oko gradnje hidroelektrane na Morači

XS
SM
MD
LG