Dostupni linkovi

Crna Gora: PDV ipak ide gore uprkos negodovanju javnosti


Ilustracija
Vlada Crne Gore je donijela odluku o povećanju PDV-a sa 17 na 19 odsto. Uprkos ubjedjivanju vlasti da to neće značajnije ugroziti ionako nizak životni standard većine građana, ova odluka kabineta Mila Đukanovića je izazvala žestoko negodovanje najvećeg dijela javnosti.

Konačnu odluku - da li će se porez na dodatu vrijednost povećati sa sadašnjih 17 na 19 odsto, donijeće parlament već naredne sedmice, ali s obzirom na okolnost da ovaj prijedlog ima podršku vladajuće većine, novo povećanje poreza je sasvim izvjesno.

U Uniji slobodnih sindikata, međutim, smatraju da će „ova mjera zasigurno za posljedicu imati dodatno smanjenje kupovne moći građana na koje će pasti glavni teret ove mjere". Unija je po ko zna koji put apelovala na Vladu da prije povećanja novih opterećenja građana razmotri druge mjere za saniranje budžetskog deficita.

Slično misle i u Savezu samostalnih sindikata.

"Dijete je rođeno, ljuljaćemo ga zajedno, građani više, Vlada manje. Budžet će se vjerovatno popuniti za tih 30 miliona, građani će za taj iznos biti siromašniji. Stalno se teret prebacuje na leđa građana", kaže portparol Saveza samostalnih sindikata Zoran Đurišić.

"Vlada je odlučila da višu stopu PDV-a od 17 poveća na 19 odsto, dok se niža od sedam odsto i nulta neće mijenjati, a po tom osnovu očekuju se odredjeni benefiti, ali i reperkusije koje mogu imati negativan odraz na standard i konkurentnost ekonomije", saopštio je ministar finansija, Radoje Žugić, a sa njim je razgovarala koleginica Jasna Vukićević.

Žugić: Doći će do jednokratnog povećanja cijena, značajno nižeg nego što je povećanje PDV-a i doći će do ne velikog udara na životni standard građana, ali se čini da ukupni benefiti, ukupni pozitivni elementi u odnosu na sve negativne posljedice su svakako značajniji.

RSE: Kako dogovarate na one primjedbe da je umjesto povećanja PDV bilo bolje legalizovati divlju gradnju ili ići u naplatu poreskog duga?

Žugić: Potpuno su primjedbe na mjestu. I ne samo to, nego uvesti neformalnu ekonomiju u legalne tokove. To su tri dimenzije potencijalnih javnih prihoda u narednom periodu. Mi moramo imati hitne i brze mjere. Ako imate generisanje poreskog duga u toku jedne decenije i ako imate problem u naplati kroz otežanu likvidnost poreskih obveznika to je nešto što će se dešavati u narednom periodu ali u sporijoj dinamici.

Tanji kraj

Opozicija negoduje. Iz Pozitivne Crne Gore su već poručili da će u Skupštini glasati protiv povećanja PDV-a, a u Demokratskom frontu smatraju da je ova mjera posljedica potrebe za finasiranje plana vladajuće Demokratske partije socijalista i Socijalističke narodne partije kojim bi se zaštitili interesi ruskog partnera u Kombinatu aluminijuma što je SNP već odbacio.

Poslanik Demokratskog fronta Milutin Đukanović kaže da Vlada u želji da dopuni praznu državnu kasu, i dalje "kreće isključivo sa tanjeg kraja".

"Uporno iz Demokratskog fronta a ponavljamo da je bilo i drugih mehanizama kako da se puni budžeta očigledno da Vlada kreće s tanjeg kraja. Umjesto da poveća porez fizičkim i pravnim licima koja imaju veće bogatstvo ona je izabrala ovaj put jer nema snage da se obračuna sa ljudima koji su nezakonito stekli svoju imovinu", navodi Đukanović.

Unija poslodavaca je ranije već upozoravala da će povećanje PDV-a dovesti do rasta inflacije, a da će sve kompanije, koje inače posluju na granici likvidnosti, zapasti u još veće probleme, a nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora poziva vicepremijera, Vujicu Lazovića, da umjesto povećanja PDV-a inicira otvaranje široke javne rasprave o drugim sredstvima kojima je moguće popraviti finansijske pokazatelje.

Ekonomska analitičarka Ana Nives Radović tvrdi da odluka Vlade predstavlja nov udar na životni standard građana koji su već opterećeni niskim zaradama, visokom cijenama i ranije uvedenim dažbinama u koje, između ostalog, spadaju takse na strujomere, mobilne telefone i kablovsku TV.

Radović nije ubijeđena da je vladina procjena o efektima po punjenje budžeta realna.

"Kalkulacija da bi na ovaj način, kako Vlada prognozirac u budžet može ući nekih dodatnih 40 miliona eura možda i neće biti ostvarena iz razloga što svako povećanja poreza može dovesti do smanjenja potrošnje. Iz tog razloga možda ova procjena i ne bude ostvarena. Takođe, vrlo je upitno koliko će ova mjera biti privremena iz razloga što možemo teško dočekati kada će se stanje poboljšati i da će uskoro doći vrijeme za povlačenje te i drugih mjera", navodi Ana Nives Radović.

Na povećanje PDV-a reaguju i građani:

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG