Dostupni linkovi

Parlament ipak podržao ostanak stranaca u pravosuđu


Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je u srijedu uveče u Sarajevu u prvom čitanju prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH, kojima se omogućava ostanak stranih tužilaca i sudija i nakon isteka 2009. godine.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o Sudu BiH produžava se mandat međunarodnih sudija u prelaznom periodu do 31. decembra 2012. godine u drugostepenoj instanci u Odjeljenju za ratne zločine, s tim da u Apelacionom vijeću može učestvovati samo jedan međunarodni sudija.

Međunarodni sudija može učestvovati u radu na započetom predmetu Odjeljenja jedan Krivičnog odjeljenja samo u slučaju ako je rad na tom predmetu započeo prije stupanja na snagu ovog zakona. Riječ je o pet predmeta u koje su uključene strane sudije.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH omogućava se produžavanje mandata međunarodnim tužiocima u Posebnom odjeljenju za ratne zločine nakon 31. decembra ove godine, a ovaj prelazni prelazni period može trajati najduže do 31. decembra 2012. godine.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, decidno je utvrđeno da međunarodni tužioci ne mogu biti zamjenici glavnog tužioca niti obavljati dužnost rukovodioca i zamjenika rukovodioca Posebnog odjeljenja za ratne zločine i ne mogu biti državljani bilo koje od susjednih država.

Konačno usvajanje ovih zakonskih izmjena ipak je neizvjesno, jer se o tome zastupnici moraju izjasniti i u drugom čitanju, a podršku mora dati i Dom naroda Parlamenta BiH.

Ove zakonske izmjeneveć su jednom oborene u Parlamentu, jer su se ostanku stranaca u pravosuđu BiH žestoko usprotivile političke stranke iz RS, a posebno vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

Visoki prestavnik u BiH u nekoliko navrata je upozorio da se strancima mora osigurati još jedan mandat, a o tome je, uz ostalo, razgovarao i sa urednicom TV magazina Liberty Mirnom Sadiković:

Svakog gosta pet minuta dosta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:33 0:00
XS
SM
MD
LG