Dostupni linkovi

Papa imenovao pet novih svetaca


Papa Benedikt Šesnaesti
Papa Benedikt Šesnaesti
Papa Benedikt Šesnaesti kanonizirao je u nedelju pet novih svetaca od kojih dvojicu iz Španije, po jednog iz Belgije i Poljske i časnu sestru iz Francuske.

Među Špancima proglašenim za svece našli su se dominikanski fratar Fransisko Kol Gitart koji je propovedao u Kataloniji u 19. veku i brat Rafael Arnais Baron koji je postao monah trapističkog reda u 27. godini, 1938. godine.

Novi belgijski svetac, sveštenik Damijen, radio je i 1889. umro među leproznima u koloniji Molokai na Havajima.

Tim povodom oglasio se i američki predsednik Barak Obama, rođen na Havajima, koji je izrazio veliko zadovoljstvo povodom njegove kanonizacije.

Obama je istakao da je otac Damijen "imao posebno mesto u srcima Havajčana", prenosi Rojters.

"U naše vreme kada su milioni ljudi širom sveta pogođeni raznim bolestima, pre svega pandemijom HIV virusa i side, trebalo bi da sledimo primer posvećenosti oca Damijena u prekoj potrebi za lečenjem i brigom o bolesnima", navedeno je u poruci američkog predsednika.

Papa Benedikt kanonizirao je Zigmunta Ščesnija Felinskog, varšavskog nadbiskupa u vreme kada se Poljska pobunila protiv aneksije od carske Rusije 1863. a on bio prognan na 20 godina u Sibir.

Nova francuska svetica je Žana Žigan, sestra Marija od krsta, osnivačica kongregacije Malih sestara siromašnih, koja je radila sa siromašnima i starima odbacivši svu materijalnu imovinu da bi živela kao "siromah među siromasima" do smrti 1879. godine.
XS
SM
MD
LG