Dostupni linkovi

Papa Franja u uskršnjem obraćanju pozvao na mir


Papa Franja
Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja održao je u nedelju svoju prvu Uskršnju misu na Trgu svetog Petra, pre nego što je na više od 60 jezika dao blagoslov "Urbi et orbi" (Gradu i svetu).

On je, čestitavši Uskrs u svojoj prvoj uskršnjoj poruci otkada je izabran za papu, pred oko 200.000 okupljenih vernika pozvao na mir u Africi, Aziji i na Bliskom istoku.

Papa Franja se založio za mir između Izraelaca i Palestinaca "koji pokušavaju da nađu put ka sporazumu", za prestanak nasilja u Iraku i za mir u Siriji i "za njen narod koji strada u konfliktu i za mnoge izbeglice koje čekaju pomoć i utehu".

"Koliko je krvi proliveno! I koliko još patnje treba da bude dok se ne pronađe političko rešenje krize u voljenoj Siriji?", rekao je on.

Papa je zatražio da se prevaziđu nesuglasice između Severne i Južne Koreje.

"Mir u Aziji, posebno na Korejskom poluostrvu, neka se nesuglasice prevaziđu i neka se rodi duh obnove i pomirenja!"

Poglavar Rimokatoličke crkve je osudio "grupe terorista" u Nigeriji koji drže brojne taoce.

"U Nigeriji ne prestaju napadi na nevine ljude, čak i decu terorističke grupe drže kao taoce", naveo je papa.

Papa Franja je prvi papa u poslednjih 1300 godina koji nije s područja Evrope. On je ujedno prvi papa iz Južne Amerike i prvi jezuit na čelu Vatikana.

Inače, crkve i vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar u nedelju širom sveta slave Uskrs, najveći praznik hrišćanstva - dan uskrsnuća Isusa Hrista.

Pripreme za Uskrs i u zapadnom i u istočnom hrišćanstvu počinju postom. Prema hrišćanskom verovanju, Isus Hrist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedelju je uskrsnuo.

Datum Uskrsa određuje se prema prirodnom kalendaru i to prve nedelje punog meseca posle prolećne ravnodnevice.

(FOTOGALERIJA: Uskršnje slavlje širom sveta)
XS
SM
MD
LG