Dostupni linkovi

Prilagođavanje za bolje preživljavanje: Otkrivena prva toplokrvna riba


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Opah, ili mjesečeva riba (lampris guttatus) prva je riba za koju je otkriveno da je u potpunosti toplokrvna.

Toplinu stvara konstantnim mahanjem perajama a koristi ju da bi bila što uspješniji lovac u hladnim morskim dubinama.

Većina stvorenja u dubini su spora zbog niske tjelesne temperature, pa se i ondašnji grabežljivci uglavnom oslanjaju na iznenadne napade iz zasjede. Opah si s druge strane može priuštiti i dugotrajnije gonjenje žrtve što joj daje prednost kako pred ostalim predatorima, tako i lovinom.

Tuna i neke vrste morskih pasa mogu ugrijati određene dijelove tijela poput plivajućih mišića, mozga i očiju da uspješnije traže hranu u hladnim dubinama ali se moraju s vremena na vrijeme vratiti na površinu da bi zaštitili vitalne unutarnje organe od efekata hladnoće.

Tjelesna temperatura mjesečeve ribe uvijek je oko 4-5 stupnja Celzijusa iznad okolne morske temperature, a zahvaljujući zagrijavanju cijelog tijela ne mora izlaziti svako malo na površinu već može neograničeno ostati pored izvora hrane.

Znanstvenici su otkrili da su opah toplokrvne tako što su ih označili i pratili uz obalu Kalifornije te mjerili njihovu tjelesnu temperaturu i temperaturu okolne vode.

Opah je tamnocrvene boje s bijelim točkama i svjetlocrvenim perajama. Teži do 90 kila i veličine je automobilske gume, ali više ovalnog oblika. Nastanjuje sve svjetske oceane, a većinu vremena provodi na dubinama do 400 metara, gdje lovi ribe i lignje.

XS
SM
MD
LG