Dostupni linkovi

Libijski premijer oslobođen nakon otmice


Libijski premijer Ali Zeidan u februaru 2013.
Libijski premijer Ali Zeidan oslobođen je u četvrtak nekoliko sati pošto ga je otela grupa naoružanih ljudi, BBC pozivajući se na vladine izvore.

"Premijer je oslobođen", saopštio je jedan vladin zvaničnik, prenosi Rojters.

Grupa naoružanih ljudi otela je Zeidana u četvrtak u zoru u Tripoliju i odvela ga u nepoznatom pravcu, saopštila je ranije libijska vlada.

Nešto kasnije Brigada bivših pobunjenika, koja bi trebalo da deluje pod komandom libijskih vlasti, objavila je da je "uhapsila" libijskog premijera Alija Zeidana po naređenju državnog tužilaštva.

Prema ovoj grupaciji koja je nezvanično povezana sa ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova, Zeidan je uhapšen prema članovima krivičnog zakona koji se odnose na nanošenje štete državi i državnoj bezbednosti.

Ministarstvo pravde je, međutim, navelo da Zeidanu nije ukinut imunitet i da nije izdat nalog za njegovo hapšenje. Vlada je prethodno saopštila da je Zeidan otet i odveden u nepoznatom pravcu i sazvala hitan sastanak kome će predsedavati potpredsednik vlade.

Otmica premijera dogodila se pet dana pošto je u Tripoliju uhvaćen Abu Anas al-Libi, za koga se veruje da je jedan od vođa terorističke mreže Al-Kaida.

Njega su u subotu uhvatili američki komandosi, što je izazvalo gnev moćnih libijskih islamističkih militantnih grupa.

"Njegovo hapšenje dolazi nakon što je rekao (američki državni sekretar Džon Keri) da je libijska vlada imala saznanja o opraciji", rekao je Rojtersu portparol pobunjeničke grupe poznate pod nazivom Ćelija za delovanje revolucionara Libije.

Kako navodi BBC, u Libiji deluje više paramilicija koji su nominalno povezani s državnim ministarstvima, ali često deluju nezavisno.

Pripadnici milicija vezani su za brigade koje su se borile u pobuni u kojoj je svrgnut Muamer Gadafi 2011.

Dve godine od svrgavanja Gadafija libijska vlada bori se da obuzda suprotstavljene plemenske milicije i islamističke militante koji kontrolišu pojedine delove zemlje.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG