Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ordanoski: Makedonija i Grčka, oprezni optimizam


Zastave Grčke, Makedonije i Evropske unije u Atini.

Sašo Ordanoski, politički analitičar iz Skoplja, za ‘Zašto?’ objašnjava da li su Makedonija i Grčka, poslije skoro tri decenije sporenja i više od tri godine nakon posljednjeg pokušaja, konačno spremne za postizanje istorijskog dogovora o imenu bivše jugoslovenske republike čime bi bio deblokiran njen put ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji, što je bila tema na 'Zašto?'.

  • Faza

Situacije između Makedonije i Grčke u odnosu na taj problem s imenom je bolja nego što je bila ali obje strane imaju još mnogo toga da diskutiraju i da pregovaraju.

Čini mi se da je politički optimizam koji preovlađuje i u Atini i u Skoplju jedna početna faza tih pregovora jer ostaju teška pitanja koja moraju da se reše a nije jasno niti kakav će biti konačan predlog za to novo ime koje bi Grci predložili, odnosno koje bi se ispregovaralo.

  • Podrška

Dakle, čini mi da se da smo malo pod impresijama poboljšanih odnosa ali dogovor u celom sporu još uvijek nije tako blizu kao to izgleda.

Najvažniji pomak je upravo u tome što su se obe javnosti, a pogotovo grčka javnost, nakon puno godina, čak više nego dve decenije, vratile na situaciju da je neophodno da se to pitanje reši i da je zapravo podrška u Grčkoj javnosti za rešavanje pitanje u ovom momentu verovatno veća nego što je ikada bila zadnjih 2-3 decenije.

  • Situacija

Makedonska vlada je zauzela stav da koje god bude rešenje, ono mora da prođe na referenduma a u Grčkoj to traže oni koji bi da na neki način blokiraju ceo dogovor i koji su, da kažem ovako, sa većim nacionalističkim strastima ušli u ceo taj spor.

Ali činjenica jeste da su i međunarodna zajednica i vlada u Grčkoj, čini mi se, nakon više godina uvidjeli da je došlo vreme da se nešto uradi po pitanju tog spora jer su se u međuvremenu promenile i regionalne i kontinentalne, ako hoćete, pa i globalne situacije.

  • Predlozi

Sada su Grci došli do tačke u kojoj uviđaju da bi rešavanjem tog spora zapravo poboljšali celu regionalnu poziciju.

Ali, opet kažem, treba se pričekati na konkretna rešenja, treba se videti, treba da vidimo koje su pozicije kad dođu konkretni predlozi pa da bismo mogli onda nešto konkretnije i da zaključimo.

XS
SM
MD
LG