Dostupni linkovi

Crna Gora: Opozicija traži hitnu sjednicu zbog novog zaduživanja


Logo švajcarske banke Credit Suisse
Logo švajcarske banke Credit Suisse
Crna Gora će pozajmiti 150 miliona eura od švajcarske Credit Suisse banke, a vijest o tome, Vlada je upakovala u sopstvenu ocjenu kako je to dobar posao. Javnosti, međutim, nijesu poznati nikakvi detalji u vezi tog zaduživanja, pa opozicija traži hitnu sjednicu parlamenta na kojoj bi se stvari"izvele na čistac".

"Načelno dogovorena realizacija aranžmana sa Credit Suisse bankom je dobro obavljen posao", tvrde u Ministarstvu finansija, koje je krajem prošle nedjelje, u mnoštvu formulacija o"redovnim zakonskim obavezama"i donošenju Odluke predviđene"organskim"Zakonom o budžetu, ležerno smjestila sopstvenu ocjenu zaduženja kod švajcarske banke kojom poručuje kako je to nešto dobro, a da pritom javnost treba da vjeruje na riječ, jer o tome nema osnovne informacije praćene ostalim detaljima.

U međuvremenu je iz Demokratske partije socijalista plasirana nezvanična informacija da bi kredit od 150 miliona trebalo da bude na pet godina sa godišnjom kamatnom stopom od 6,5 odsto, plus mjesečni euribor i plus troškovi kredita, što se u vladajućoj stranci ocjenjuje kao"izuzetno povoljnim, imajući u vidu kreditni rejting Crne Gore".

Poslaniku vladajuće DPS-a i članu skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Zoranu Vukčeviću nijesu poznati uslovi pod kojima Vlada pozajmljuje 150 miliona eura.

"Budući da je u Zakonu o budžetu za 2012 predviđeno da se vlada može zadužiti u iznosu 230 miliona. Budući da je ovo prvo zaduženje u iznosu 150 miliona eura i to je zaduženje u zakonskim okvirima i to je nešto što je iznuđeno na početku godine. Kao što je poznato priliv sredstava u budžetu je značajno manji od planiranih tako da je bilo sada neophodno da se obezbijede sva neophodna sredstva za plate i penzije i socijalna davanja. Tako da je negdje 85 posto tih sredstava namijenjeno za ove namjene, a negdje oko 25 posto, blizu 50 miliona namijenjeno je za reprogram dugova", objašnjava Vukčević.

Pejović: Država se gura u dužničko ropstvo

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić za RSE kaže da će narednog ponedjeljka inicirati skupštinsku sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o, kako kaže, skandaloznoj odluci Vlade da državu zaduži na novih 150 miliona, od kojih ni euro neće otići na otvaranje novih radnih mjesta ili finansiranje nekog kapitalnog objekta.
Ilustracija
Ilustracija

Mandić ni sam ne očekuje da će rasprava nešto konretno promijeniti, ali kaže da se "štetna politika Vlade mora hitno mijenjati, a da premijer Igor Lukšić i ministri treba da na skupštinskoj sjednici, pred ukupnom javnošću, iznesu svoje stavove i odgovaraju na pitanja poslanika".

"Mislim da ćemo mi veoma teško promijeniti ono što je ustavna nadležnost vlade da vodi unutrašnju i spoljnu politiku. Ono što mi možemo da uradimo je to da građani Crne Gore neke poteze preko kojih vladajuća garnitura onako brzo želi da pređe, da ih osvijetlimo, da ljudi razumiju posljedice političkih poteza koje povlači vlada. Dakle, da svaki građanin koji dobije informaciju od strane premijera i njegovog kabineta. Dakle, 150 miliona eura će biti potrošeno tako što će se tim novcem finansirati samo potrošnja, da to neće uticati ni na kakvo poboljšanje kvaliteta života građana, da to nema nekog sistemskog odgovora kako da sa ogromnim iznosom novca pokrenemo proizvodnju, podstaknemo preduzetništvo, pokrenemo neku perspektivu u Crnoj Gori, da je to itekako važno i značajno", smatra Mandić.

Na najavu inicijative za sazivanje hitne skupštinske rasprave, reagovao je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić koji je, rekavši da je parlament otvoren za raspravu na tu temu, naglasio da opozicija mora pronaći primjerenu formu. Sa time se slažu i u Novoj u kojoj naglašavaju da će to, sa kolegama iz opozicije i uraditi do narednog ponedjeljka.

U Pokretu za promjene kažu da će podržati inicijativu Nove, a poslanik PzP-a Zarija Pejović najavljuje i inicijativu za parlamentarno kontrolno saslušanje.

"Moramo konstatovati da se nivo javnog duga povećava, tačnije da se država gura u dužničko ropstvo, odnosno da se država sterilno zadužuje umjesto da se privreda produktivno zadužuje za neke nove investicije koje bi mogle dobaciti veći BDP (bruto društveni prozvod). Ovakav koncept vladanja u Crnoj Gori je neodrživ i vrlo brzo će se morati završiti. Zvaničnici vrha vlasti jednostavno idu po logici – uzmi sve što možeš da uzmeš i ja drugačije ne mogu da posmatram ovako rapidno zaduživanje države osim kroz tu logiku očerupati državu do kraja. Brod za koji su oni rekli da sa njim žele da brode kroz krizna vremena ja se plašim da će biti ništa do jedna olupina koju će nam ostaviti", naglašava Pejović.

Podsjećamo da je Zakonom o budžetu za 2012. planirano zaduživanje u iznosu od 230 miliona eura, a da je najveći dio tih sredstava predviđen za servisiranje duga i stvaranje fiskalnih rezervi.

Pored švajcarske Credit Suisse koja će Crnoj Gori pozajmiti 150 miliona eura, Vlada će ostatak od, Zakonom o budžetu dozvoljenih, 80 miliona pozajmiti od Svjetske banke, Evropske investicione banke i Banke za razvoj Savjeta Evrope za rekonstrukciju puteva i mostova i unapredjenje obrazovanja.
XS
SM
MD
LG