Olimpijski muzej uništen u ratu, obnovljen nakon 30 godina

Dragana Erjavec

Olimpijski muzej, nastao 1984. godine, iste godine kada su održane i Zimske olimpijske igre u Sarajevu (ZOI) čuva svjedočanstva, fotografije, sportsku opremu i odličja sa ovog događaja održanog u Bosni i Hercegovini.

Njegova zgrada, čuvena Mandića vila, uništena je u granatiranju na samom početku rata u BiH. Od tada se eksponati Muzeja nalaze u Olimpijskom komitetu.

Dugo najavljivana obnova počela je 2000. godine, a Muzej će nakon 20 godina radova, otvoriti svoja vrata 8. oktobra. Pogledajte neke od najznačajnijih datuma koji su obilježili historiju Olimpijskog muzeja.

februar 1984

Olimpijski muzej je osnovan sa željom da trajno čuva uspomenu na organizaciju i realizaciju XIV ZOI, a svečano je otvoren 08.02. 1984. u prisustvu predsjednika Međunarodnog Olimpijskog komiteta, Huan Antonio Samarana. Istog dana otvorene su Zimske olimpijske igre.

Smješten je u Vili Mandić, u Petrakijinoj ulici, jednom od simbola austrougarske arhitekture sagrađene 1903. godine po projektu arhitekte Karla Paržika za sarajevskog advokata Nikolu Mandića. Zgrada je nekada bila sjedište Američkog konzulata, kao i gradskog Komiteta Saveza komunista Sarajevo.

april 1992

Razorena zgrada

Na samom početku rata u Bosni i Hercegovini, 27. aprila 1992. godine, Vila Mandić, odnosno Olimpijski muzej postaje jedna od prvih kulturnih institucija koja je granatirana i devastirana.

„Dolazim gore na zgarištu, gdje nestade deset godina moga života. To iskustvo me tjeralo da odmah počnem razmišljati o obnovi“, rekao je ranije za Radio Slobodna Evropa Edin Numankadić direktor Olimpijskog muzeja.

Eksponati Muzeja su u teškim ratnim uslovima spašeni i pohranjeni na sigurna mjesta u podrume Olimpijske dvorane Zetra.

februar 2004

Stari Muzej u novim prostorijama

„Vila Mandić“ u kojoj je bio smješten Olimpijski muzej, iako je proglašena kulturnim dobrom od posebnog nacionalnog interesa za BiH, čekala je na obnovu i restauraciju. Radovi na ovom objektu počeli su 2000. godine, ali zbog nedostatka novca ubrzo su prekinuti.

Spašeni eksponati Muzeja su ponovo postavljeni u novom Olimpijskom muzeju koji je lociran u kompleksu Zetra u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH.

alt text

"Novi" Olimpijski muzej u Sarajevu obnovljen je i svečano otvoren 08. februara 2004. povodom obilježavanja 20 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara.

2018

Konačna obnova Muzeja

Inicijativa za obnavljanjem stare zgrade Muzeja ponovo je pokrenuta 2014. godine na inicijativu tadašnjeg ambasadora Francuske u BiH Rollanda Gillesa.

„Obnoviti tu zgradu značilo bi okrenuti stranicu, a okrenuti stranicu ne znači zaboraviti, nego odreći se bolne prošlosti i predložiti nešto drugo“, rekao je tada francuski ambasador.

Za obnovu je bilo potrebno milion konvertibilnih maraka (oko 500 hiljada eura). Prikupljena je petina od ukupne sume koja je planirana za rekonstrukciju fasade.

Četiri godine kasnije, 2018. godine, projekat obnove Olimpijskog muzeja pokreće Grad Sarajevo. Uz pomoć Vlade Kantona Sarajevo osigurana su sredstva u iznosu oko milion i 300 hiljada konvertibilnih maraka (oko 650 hiljada eura).

oktobar 2020

Muzej otvara svoja vrata

Nakon što je 2000. godine krenula obnova i rekonstrukcija zgrade u kojoj su se do rata nalazila sjećanja na Olimpijadu, Vila Mandić, odnosno Olimpijski muzej, svečano će otvoriti svoja vrata 08. oktobra, skoro trideset godina nakon razaranja.

„Civilizacijski i olimpijski duh su preživjeli i pobijedili u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ponosan sam na sve koji su bili dio ovog projekta. Hvala vam u moje i ime svih Sarajlija“, poručio je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.