Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama se razočaran vratio iz Kopenhagena


Američki predsjednik Barack Obama u petak je po povratku u Washington posegnuo za sportskom terminologijom kako bi objasnio neuspjeh Chicaga da dobije domaćinstvo olimpijskih igara 2016, koje je dobio Rio de Janeiro.

"Možete odigrati sjajnu utakmicu, ali svejedno ne pobijediti. Iako sam se želio vratiti s boljim vijestima iz Kopenhagena, ne mogu biti ponosniji. Ne sumnjam da je to bi najjači mogući pokušaj i ponosan što da sam mogao lično pomoći", rekao je Obama po povratku u Bijelu kuću.

Chicago, koji je uz Rio de Janeiro smatran favoritom, otpao je u prvom krugu sa samo 18 glasova članova Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), a potom su otpali Tokio i Madrid, da bi na kraju Rio donio prvu Olimpijadu u Južnu Ameriku.

Prva dama SAD-a Michelle Obama otputovala je u Kopenhagen još prije supruga, kako bi lobirala za svoj rodni grad, ali američki predsjednički par i TV zvijezda Oprah Winfrey, najslavniji građani Chicaga, nisu pomogli da "Drugi grad" SAD-a u Kopenhagenu ne završi na posljednjem mjestu.

Obama je prvi predsjednik SAD-a koji je lično učestvovao u lobiranju da neki američki grad dobije domaćinstvo olimpijskih igara, a njegovi republikanski kritičari su to nazvali gubljenjem vremena i narušavanjem ugleda zemlje.

Odluka MOK-a izazvala je veliko razočarenje u Chicagu, no oko 45 posto građana koji su se protivili organizovanju Olimpijade, pozdravilo je odluku.

Procijenjeno je da bi organizacija OI u Chicagu 2016. koštala oko 3,8 milijardi dolara, a gradski budžet trenutno je u minusu oko 450 miliona dolara.

Troškovi kampanje za olimpijsku kandidaturu procjenjuju se na 100 miliona dolara, izjavio je Robert Livingstone, producent tvrtke "GamesBids" i vodeći stručnjak za postupak izbora domaćina Olimpijade.
XS
SM
MD
LG