Dostupni linkovi

Ministar Obhođaš podnio ostavku zbog Koridora Vc


Salko Obođaš
Ministar prostornog uređenja Federacije BiH (FBiH) Salko Obhođaš podnio je ostavku na ovu funkciju, prenijela je FTV, koja je došla u posjed pisma koje je Obhođaš uputio predsjednici FBiH Borjani Krišto i njenim zamjenicima.

U pismu Obhođaš navodi kako ne želi učestvovati u namjeri da se trajno uništi historijsko gradsko područje Blagaja i Počitelja, koji su proglašeni nacionalnim spomenikom BiH.

On je, uz ostavku, priložio i pismo Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, koje je zaključilo da idejni projekt trase autoceste na koridoru 5C kroz Počitelj i Blagaj nije prihvatljiv, jer bi imao uticaj na okoliš i nacionalne spomenike.

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić izjavio je za Agenciju ONASA da nije upoznat s navodima nekih medija da je Salko Obhođaš, ministar prostornog uređenja Federacije BiH, danas predsjednici i potpredsjednicima Federacije BiH uputio svoju ostavku na ovu funkciju.

Federalna vlada je na jučerašnjoj sjednici formirala radnu grupu koja će, kako ističe premijer Mustafa Mujezinović, konsultovati eksperte o rješenju koje je nedavno bez glasova ministara iz stranaka s hrvatskim predznakom donijela Vlada a odnosi se na utvrđivanje dionice Koridora 5c, odnosno prostornog plana za trasu kroz Hercegovinu.

Radna grupa će ispitati, osim stručnog, i ekološki i ekonomski aspekt predloženog prostornog rješenja za hercegovačku trasu koridora i konsultovati područne lokalne zajednice, rekao je Mujezinović.

Njen zadatak je da posao završi do 30. septembra ove godine, do kada u parlamentarnu proceduru neće biti upućivana odluka zbog koje su hrvatski ministri na kraju prethodne Vladine sjednice demonstrativno poručili da do daljnjeg neće učestvovati u radu Vlade.
XS
SM
MD
LG