Dostupni linkovi

Džeko postao ambasador UNICEF-a


Edin Džeko, Ftografije: Midhat POturović
Edin Džeko, Ftografije: Midhat POturović
U sklopu obilježavanja 20. godišnjice Konvencije o pravima djeteta, fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine, Edin Džeko imenovan je prvim Ambasadorom UNICEF-a za BiH.

Kao jedan od najuspješnijih sportista, koji je omiljen u zemlji i inostranstvu, Džeko je postao prvi bh. ambasador dobre volje UNICEF-a.

Bez i jedne mrlje u karijeri, Džeko je pokazao veliku posvećenost djeci i mladima, posebno najugroženijim kategorijama.

Šefica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, Florence Bauer kaže da samo takve osobe mogu postati njihovi amdasadori.

Ambasadori UNICEF-a su poznate ličnosti iz oblasti kulture, umjetnosti i sporta, koji su pokazali interes da svoj talenta iskoriste kako bi pomogli poboljšanju uslova djece.

Oni pomažu UNICEF-u u promotivnim kampanjama, sakupljanju sredstava, te prenošenju poruke o misiji i vrijednostima za koje se UNICEF zalaže, ističe gospođa Buer.


Džeko, 23, kaže da i sam svojim primjerom potvrđuje da djeca mogu ostvariti svoje snove.

"Kao dijete koje je odrastalo u ratu, veoma dobro znam šta znači djetinjstvo narušeno izbjeglištvom, siromaštvom, nasiljem i strahom. Tako da mi je ogromna čast dobiti priliku da se na ovaj način stavim u službu UNICEF-a, odnosno sve one djece, koja i danas, žive pod pritiskom siromaštva i nasilja, i čija su prava na zaštitu, zdravlje i obrazovanje ugrožena," kaže Džeko.

Džeko je kao nefirmisani igrač sarajevskog Željezničara prije pet godina otišao u Češku Republiku i klub Teplice iz kojeg je zbog dobrih igara zaslužio transfer u njemački Wolfsburga, sa kojim je prošle godine bio prvak Njemačke i drugi najbolji strijelac Bundeslige.

Džeko i njegovi saigrači će u srijedu u revanšu pokušati anulirati zaostatak od 1-0 protiv Portugala i izboriti prvo veliko takmičenje za bh. fudbalsku reprezentaciju.

Kao Ambasador UNICEF-a, o svojim novim obavezama, Džeko kaže:

"Ako je fudbal najvažnija sporedna stvar na svijetu, onda su dječija prava najvažnija glavna stvar. Imam puno prilika da me javnost sluša i moj zadatak će biti da ljude stalno podsjećam na to", zaključio je Džeko.

Imenovanjem za Ambasadora UNICEF-a, Džeko se pridružio impozantnoj listi slavnih, njih oko 2oo, koji predstavljaju ovu organizaciju u svijetu i pružaju joj podršku. Među njima su David Beckham, Slaven Bilić, Luis Figo, Claudia Schiffer, te fudbalski klub Barcelona koji podržava UNICEF i uz promovisanje na dresovima daje im i financijsku podršku.
XS
SM
MD
LG