Dostupni linkovi

Obama: Zapošljavanje prioritet broj jedan




Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je u govoru o stanju nacije istakao da je zapošljavanje "prirotet br. 1 u 2010. godini", pozivajući Kongres da prihvati zakone o poticanju ekonomije i zapošljavanja, te najavio nastavak napora na reformi zdravstva kao i "ozbiljne finansijske reforme".

U svom prvom govoru o stanju nacije, tradicionalnom "State of the Union" obraćanju zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, Obama je najavio mjere na uravnoteženju saveznog budžetskog manjka koji se za 2010. predviđa u visini od 1350 milijardi dolara, najavljujući trogodišnje zamrzavanje javne potrošnje na domaćim programima koji nisu vezani uz nacionalnu sigurnost.

U govoru je oštro kritikovao sistem političkog odlučivanja u Washingtonu zbog podređenosti posebnim interesima i klimi konstantne predizborne kampanje s ciljem dobijanja idućih izbora, upozorivši da kod javnosti postoji "deficit povjerenja" prema političkoj eliti. Pozvao je na ograničenje uticaja lobista, veću transparentnost i na objavljivanje svih njihovih kontakata s administracijom i Kongresom.

Američki predsjednik je upozorio i da sistem pogoduje održavanju 'statusa quo' i ne čini Ameriku dovoljno konkurentnom u globalnom okruženju. Najavio je povećano ulaganje u obrazovanje, kako bi američka ekonomija zadržala vodeće mjesto u svijetu.

"Ja ne prihvatam drugo mjesto za SAD", rekao je Obama.

Najavio je mjere za udvostručenje američkog izvoza u idućih pet godina, ističući da izvoz osigurava nova radna mjesta.

"Zapošljavanja mora biti naš prioritet br. 1 u 2010., i zato večeras pozivam na novi zakon o zapošljavanju", rekao je Obama.

VEĆA POMOĆ RATNIM VETERANIMA

On je pozvao na produženje poreznih olakšica od 38 milijardi dolara za preduzeća koja kupuju opremu, za porodice srednjih prihoda te za brigu o djeci i penzije. Takođe je predložio da vlada sa 30 milijardi dolara pomogne lokalnim bankama za kreditiranje malih poduzetnika.

Kritikovao je velike banke s Wall Streeta da kreditiraju samo velike kompanije, te opravdao uvođenje naknada najvećim bankama riječima "ako mogu isplaćivati velike bonuse, mogu i vratiti novac poreznih obveznika".

Obećao je da neće izdati Amerikance koji su izloženi teškoćama u postojećem sistemu zdravstva, te najavio nastavak napora za donošenje zakona o reformi zdravstvenog osiguranja koji je zaustavljen u Senatu.

U 70-minutnom govoru Obama je 40-puta prekidan ovacijama zastupnika, često uz dizanja na noge, ali uglavnom demokratskih kongresnika i senatora, dok je republikanska opozicija nije dijelila to oduševljenje.

Govoreći o nacionalnoj sigurnosti, Obama je istakao da rat u Iraku završava i da se sve američke vojne snage vraćaju kući do kolovoza. Za Afganistan je kazao da je broj američkih snaga povećan za 30.000 s ciljem da od 2011. počnu predavati odgovornost afganistanskim snagama.

Obama je najavio puno veću pomoć veteranima po povratku iz ratova za što je nagrađen velikim pljeskom, uključujući i od pripadnika vojnog vrha u publici.

PRI KRAJU RAZGOVORI SA MOSKVOM

Američki predsjednik je najavio da SAD i Rusija dovršavaju pregovore o "najdalekosežnijem sporazumu o ograničenju strateškog naoružanja u gotovo dva desetljeća" koji će zamijeniti istekli sporazum START 1.

Istako je i napore koje SAD i međunarodna zajednica ulažu u spriječavanje širenja nuklearnog naoružanja, ističući da je Sjeverne Koreja u izolaciji i pod strogim sankcijama, te obećavši Iranu da će se "suočiti s rastućim posljedicama" zbog odbijanja da se povinuje međunarodnim zahtjevima i zaustavi obogaćivanje urana.

Spomenuo je i napore koje SAD ulaže u humanitarnoj pomoći potresom razorenom Haitiju gdje je angažovano više od 10.000 Amerikanaca.

U govoru je priznao i neke greške iz prve godine mandata posebno oko reforme zdravstva, ali je odlučno poručio:

"Mi ne odustajemo. Ja ne odustajem. Iskoristimo ovaj trenutak i krenimo ponovo, nosimo dalje naš san i ojačajmo još više našu uniju".
XS
SM
MD
LG