Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama neće tolerisati obaveštajne propuste


"Moramo da radimo bolje i brže" - Barak Obama
Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da je američka vlada imala dovoljno informacija da spreči pokušaj bombaškog napada u avionu za Detroit, ali da su obaveštajne agencije propustile da "povežu te informacije".

Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab pokušao je da 25. decembra na letu Amsterdam-Detroit, američkog avioprevoznika, aktivira eksploziv koji
je uneo u avion, ali su ga u tome sprečili putnici.

Obama je rekao da je to neprihvatljivo. "To neću tolerisati", rekao je nakon sinoćnjeg sastanka svog kabineta i tima za nacionalnu bezbednost.

"Moramo da radimo bolje, i radićemo bolje. I to brzo", dodao je Barak Obama ali nije nagovestio bilo kakve smene u obaveštajnom sektoru.

"Naše obaveštajne službe nisu uspele da povežu dobijene podatke na osnovu kojih je osumnjičeni mogao da bude stavljen na listu osoba kojima je zabranjeno da lete. To nije bio propust da se prikupe obaveštajni podaci, već propust da se oni obrade", rekao je on.

Američki predsednik rekao je i da je odlučio da suspenduje transfer zatvorenika iz zatvora u bazi Gvantanamo u Jemen. Skoro polovina od
198 zatvorenika u toj bazi je iz Jemena.

Obama je kazao da su SAD "tamo već neko vreme suočene sa bezbednosnim problemima, kao i jemenska strana", ali je potvrdio da
će zatvor u Gvantanamu biti zatvoren.

A portparol Bele kuće Robert Gibs rekao je da je Nigerijac koji je nameravao da aktivira eksploziv u avionu nan za Detroit, pružio američkim istražiteljima "korisne" informacije.

Umar Faruk Abdulmutalab "proveo je izvestan broj sati sa istražiteljima Federalnog biroa za informacije i tokom tog vremena pružio korisne i upotrebljive informacije", izjavio je portparol Bele kuće Robert Gibs.

Američka vlada našla se na udaru kritika republikanaca zato što je optuženog Nigerijca predala civilnom sudu. Republikanci smatraju da je njemu trebalo da se sudi pred vojnim sudom kao "neprijateljskom borcu".
XS
SM
MD
LG