Dostupni linkovi

Obama ipak primio Netanyahua


Susret Netanyahua i Obame u septembru
Susret Netanyahua i Obame u septembru
Američki predsjednik Barack Obama i izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarali su u ponedjeljak u Bijeloj kući o zastoju u bliskoistočnom mirovnom procesu, o Iranu i bilateralnim pitanjima, saopštila je Bijela kuća.

Dvojica čelnika razgovarala su o sigurnosnoj saradnji u nizu pitanja te o "Iranu i kako unaprijediti mirovni proces na Bliskom istoku", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Obama je ponovo potvrdio "snažnu predanost sigurnosti Izraela", dodaje se, ali se ne iznose druge pojedinosti sastanka Obama-Netanyahu koji je bio privatne prirode, bez kamera i izjava za novinare.

Netanyahu u Washingtonu boravi na poziv Židovskih federacija Sjeverne Amerike, na čijem je godišnjem skupu u ponedjeljak održao govor u kojem je rekao da je njegova vlada spremna načiniti velike ustupke za trajni mir s Palestincima, ali da ne može biti ustupaka sa sigurnosti Izraela.

"Nijedna izraelska vlada nije bila tako spremna ograničiti aktivnosti naseljavanja kao dio napora da se ponovo pokrenu mirovni pregovori", rekao je Netanyahu.

On je pozvao Mahmuda Abbasa da iskoriste trenutak i odmah ponovo pokrenu pregovore.

Bijela kuća je danima otezala s potvrdom da će Obama primiti Netanyahua, što je učinjeno tek u nedjelju naveče.

Tim je pristupom Obamina administracija dala do znanja da je nezadovoljna odbijanjem Netanyahuove vlade da prekine s izgradnjom jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, što je uslov bez kojeg palestinske vlasti ne žele pristati na nastavak pregovora s Izraelom, navodi američka štampa.

Washington već mjesecima bezuspješno vrši pritisak na izraelsku vladu i palestinske vlasti da pristanu na nastavak pregovora, a Obamin specijalni izaslanik za Bliski istok George Michell svakih nekoliko sedmica dolazi u posjetu regiji.

Portparol Bijele kuće Robert Gibbs u ponedjeljak je ponovio poziv Izraelu da zaustavi širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

"Politika vlade SAD-a desetljećima je bila: ne više naselja, to nije nešto novo što je došlo s ovom administracijom", rekao je Gibbs na brifingu za novinare.
XS
SM
MD
LG