Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Washington: Razgovori Obama - Netanyahu


Američki predsjednik Barack Obama i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, 18.05.2009.

Izraelski premijer Benyamin Netanyahu sastaje se danas s američkim predsjednikom Barackom Obamom. Za javnost bit će srdačan smiješak i rukovanje, a iza zatvorenih vrata obojica državnika morat će se suočiti s razlikama u pogledima kako ostvariti bliskoistočni mirovni proces. Što se očekuje od današnjih razgovora?

Autor: Andrew Tully

Barack Obama, kao i njegov prethodnik Georg Bush rješenje vide u stvaranju dviju država, izraelske i palestinske. No, Netanyahu ovakav plan nije javno podržao. Američka strana će nastojati pridobiti Izrael za razgovore s palestinskom stranom, te za normalizaciju odnosa s arapskim susjedima. Po mišljenju Anthonya Cordesmana, bivšeg analitičarka u State Departmentu i Pentganu, a danas istraživača u Centru za strategijske i međunarodne studije u Washingtonu, možda bi se moglo uvjeriti izraelskog premjera da prihvati održivi mir, pa čak i postojanje dvije države, ali i Obama bi trebao izvršiti jednak pritisak na palestinski stranu, ukazajući i na njihove propuste z vladanju i korupciji, što je izazvalo otvoreni sukob izmedju Hamasa i Fatahovih frakcija.

Ono što obje strane vide kao zajednički problem je Iran. Iako ga smatraju glavnom regionalnom prijetnjom, pitanje je da li će se dogovoriti kakvu politiku imati prema Teheranu. Netanyahu se smatra tvrdim igračem i teško da je spreman na bilo kakav ustupak, ako procijeni da je bi to moglo biti prijetnja Izraelu.

Može li Obama na bilo koji način uvjeriti izraleskog premijera da popusti? Ne baš mnogo, smatra Murhaf Joujeti, rođeni Sirijac, profesor na Bliskoistočnom studiju na Sveučilištu u Washingtonu. U razgovoru za radio Slobodna Evropa on podsjeća na prilično hladne odnose u doba Clintonove administracije kada je Netanyahu bio prvi put premijer Izraela. Ipak, smatra ovaj analitičar , on je i te kako svijestan da nije dobro riskirati nezadovoljstvo domaće javnosti u slučaju krupnih neslaganja s Washingtonom.

Ovo ne bi bilo ni prvi, a ni zadnji put da su dvije strane zahladile odnose. No, Netanyahu zna da njegovo politički život ovisi o dobroj volji Washingtona. Politička javnost Izraela ne može stajati uz premijera koji se otuđio od Washingtona.
„ Ovo ne bi bilo ni prvi, a ni zadnji put da su dvije strane zahladile odnose. No, Netanyahu zna da njegovo politički život ovisi o dobroj volji Washingtona. Politička javnost Izraela ne može stajati uz premijera koji se otuđio od Washingtona“,
ističe Joujeti.

Suradnici izraelskog premijera naglašavaju kako će glavna tema razgovora s Obamom biti Iran. Netanyahu želi upozoriti Obamu da smatra da je Iran glavna prijetna sigurnosti njegovoj zemlji. Izrael još nije isključio mogućnost upotrebe vojnih udara na iranska nuklearna postrojenja. Obamina administracija preferira diplomaciju umjesto sile, te je zatražila od Izraela vrijeme kako bi sporove s Teheranom riješila razgovorima.

Sjedinjene američke države tradicionalno se smatraju državom koja daje snažnu podršku Izraelu, a suzdržanost Obamine administracije izaziva zabrinutost Jeruzalema.

Nedavno je u Izraelu boravio glavni direktor CIA-e Leon Panetta, kako bi izraelskom premijeru pojasnio diplomatske planove Washingtona s Teheranom i način na koji će se „mjeriti“ uspjeh tih planova.

Izrael je obaćao da neće poduzimati vojnu akciju bez konzultacija s Washingtonom, ali je SAD-a ostavio godinu dana da se vidi hoće li biti diplomatskih pomaka u odnosu s Iranom.
XS
SM
MD
LG