Dostupni linkovi

BP mora da nadoknadi štetu za izlivanje nafte



(Televizijsko obraćanje predsednika SAD iz Ovalnog kabineta)

Američki predsednik Barak Obama je u svom prvom televizijskom obraćanju naciji iz Ovalne kancelarije u Beloj kući poručio da će učiniti sve da naftna kompanija "Britiš petroleum" (British Petroleum) plati štetu nastalu izlivanjem nafte u Meksički zaliv posle eksplozije i potonuća naftne platforme.

Obama je istakao da će se kasnije sastati sa rukovodstvom britanske kompanije i da će im reći da moraju uspostaviti fond za kompenzaciju onima koji su ugroženi zbog mrlje.

Američki predsednik je naftnu mrlju opisao kao napad na obale i stanovnike Sjedinjenih država kojim su testirana ograničenja ljudske tehnologije.

Obama je govor održao u vreme kada rezultati brojnih istraživanja javnosti pokazuju da se većina Amerikanaca ne slaže s načinom na koji je Bela kuća delovala posle izbijanja krize koja je najteža ekološka katastrofa u američkoj istoriji.

Jedanaest radnika poginulo je kada se na platformi "Deep water horizon" sredinom aprila dogodila eksplozija nakon čega je nafta počela da ističe iz oštećene cevi na dubini od oko 1.600 metara.

O nafti i sa vojnicima

Velika naftna mrlja ocenjena je kao najveće zagađenje naftom u istoriji SAD.

Ovom problemu Barak Obama posvetio se i dok je u utorak bio u poseti bazi mornaričkog vazduhoplovstva na Floridi. On je vojnicima o naftnoj mrlji govorio, kako prenose svetske agencije, u istom borbenom duhu i s vojnom terminologijom kao da je reč o ratu.

"Ovo je napad na našu obalu, a mi ćemo uzvratiti udarac sa svime što imamo", rekao je Obama u televizijski emitovanom govoru u mornaričkoj zračnoj bazi Pensacola na Floridi.

Rekavši da je Amerika suočena s najvećom ekološkom katastrofom do sada, američki predsednik je obećao da će administracija parirati toj katastrofi "odgovorom bez presedana".

Obama je pola govora u bazi u Pensacoli posvetio naftnoj mrlji, a pola ratovima u Iraku i Afganistanu i drugim vojnim pitanjima.

Pročitajte i ovo:

Istjecanje nafte - najveća eko katastrofa u američkoj istoriji

Vanredno stanje u Alabami i Misisipiju zbog naftne mrlje
XS
SM
MD
LG