Dostupni linkovi

Udvostručiti napore u borbi protiv klimatskog zagrevanja


Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama izjavio je u Vašingtonu da je neophodno udvostručiti napore u borbi protiv klimatskog zagrevanja.

Obama je rekao da je o tome razgovarao sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom i švedskim premijerom Fredrikom Rajfeltom.

"Razgovarali smo o klimatskim promenama i složili smo se da je neophodno udvostručiti napore u narednim nedeljama pre samita o klimi u Kopenhagenu", rekao je Obama.

Samit u Kopenhagenu biće održan od 7. do 18. decembra, na kojem se očekuje donošenje novog sporazuma koji će zameniti zastareli Protokol iz Kjota.

Protokol iz Kjota, usvojen 1997. godine, predviđao je da 37 zemalja do 2012. smanji emisiju štetnih gasova za pet odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine, ali se ne odnosi na zemlje u razvoju. Sjedinjene Američke Države su odbacile taj dokument kao nepravedan i štetan za njegovu privredu.

Još uvek postoje nesuglasice između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju oko toga koliko razvijeni treba da smanje emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, a koliko zemlje u razvoju treba da smanje svoje projektovane stope emisije ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova.
XS
SM
MD
LG