Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama: Iranu dvije sedmice da dozvoli inspekciju IAEA


Barak Obama: SAD spremne pojačati pritisak na Teheran
Američki predsjednik Barak Obama rekao je danas da Iran ima dvije sedmice vremena da dozvoli međunarodnim posmatračima pristup nuklearnim centralama.

"Sada kada je Iran pristao da otvori međunarodnim posmatračima svoja postrojenja za obogaćivanje urana koja je objavio da ima, mora im u roku od dvije sedmice osigurati i nesmetan pristup", rekao je Obama u Bijeloj kući.

Obama je dodao da Iran mora da preduzme konkretne korake kako bi pokazao da je njegov nuklearni program u civilne svrhe, odnosno za proizvodnju električne energije, kako tvrdi Iran.

Američki predsjednik je najavio i da su SAD spremne pojačati pritisak na Teheran, ukoliko se Iran ne bude pridržavao međunarodnih obaveza.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u međuvremenu je saopštila da su iranske vlasti pozvale u Teheran direktora te agencije Muhameda El Baradeja.

IAEA je objavila saopštenje nedugo nakon što su nedaleko od Ženeve počeli razgovori šest zemalja (SAD, Britanija, Francuska, Kina, Rusija i Njemačka) sa predstavnicima Irana o nuklearnom programu Teherana.

Ministar vanjskih poslova Irana Manučer Motaki izjavio je u četvrtak da je Iran prijavio sva atomska postrojenja Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

Zapadne zemlje sumnjaju da Iran pod okriljem civilnog nuklearnog programa pokušava da razvije atomosko naoružanje što Teheran negira, ističući da je program isključivo namijenjen za stvaranje električne energije.
XS
SM
MD
LG