Dostupni linkovi

Obama neće dozvoliti rasipanje budžetskih sredstava


Ulaganje u nova radna mesta - Barak Obama
Ulaganje u nova radna mesta - Barak Obama
Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da nacrt budžeta za 2011, koji nekim oblastima nameće smanjenja, odražava "teške probleme" sa kojima se suočava privreda SAD.

On je obelodanio nacrt budžeta koji je poslao Kongresu, a odnosi se na tekuću fiskalnu godinu, koja završava na kraju septembra, od 3,83 hiljade milijardi dolara.

"Ovo je budžet koji odražava teške probleme sa kojim se suočava zemlja. Mi smo u ratu, naša privreda je u poslednje dve godine izgubila sedam miliona radnih mesta, a država se značajno zadužila u deceniji koju možemo da nazovemo izgubljenom", rekao je Obama obraćajući se novinarima u Beloj kući.

Planom troškova predviđena su veća izdvajanja za borbu protiv nezaposlenosti, povećanje poreza za bogate i zamrzavanje potrošnje za brojne vladine programe. Budžetski deficit SAD će u tekućoj fiskalnoj godini, predviđeno je, narasti na rekordnih 1,56 hiljada milijardi dolara i premašiti prošlogodišnji, najveći od Drugog svetskog rata, od 1,41 hiljada milijardi.

"Činjenica je da smo pre deset godina imali budžetski suficit od više od 200 milijardi sa projekcijama da će on rasti. Međutim, u poslednjih deset godina, prethodna administracija (republikanca Džordža Buša) i prethodni saziv Kongresa stvorili su skup program refundiranja lekova, usvojili su velika smanjenja poreza za bogate i plaćali dva rata, a da ništa nisu finansirali", rekao je Obama.
Budžetski deficit SAD će u tekućoj fiskalnoj godini, predviđeno je, narasti na rekordnih 1,56 hiljada milijardi dolara i premašiti prošlogodišnji, najveći od Drugog svetskog rata, od 1,41 hiljada milijardi.

ISTI KRITERIJUM KAO I ZA PORODICE

Analitičari navode da će deficit biti u visini gotovo 11 odsto američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i podsećaju da se deficit veći od tri odsto BDP smatra neodrživim. Obama je takođe rekao da su ga ozbiljnost ekonomske situacije i nezaposlenost sa kojom se njegova ekipa suočila kada je preuzela vlast 2009. primorali da odloži program smanjenja deficita.

"Nije samo stvar u tome da prebrodimo krizu, već ćemo morati i da se bavimo neodgovornošću koja nas je dovde dovela", rekao je američki predsednik dodajući da neće dozvoliti rasipanje budžetskih sredstava.

Kazao je da odlučno odbacuje da vodi dvostruku politiku, jednu dok su "uključene kamere" i "dosadašnju neodgovornu budžetsku politiku onda kada su kamere ugašene".

"Došlo je vreme da i za Vašington važe isti kriterijumi kao i za američke porodice i preduzeća. Došlo je vreme da prištedimo ono što imamo, trošimo ono što moramo i ponovo počnemo da živimo u skladu sa mogućnostima", poručio je predsednik SAD.


XS
SM
MD
LG