Dostupni linkovi

FTV: Obama u maju u BiH


Barack Obama
Barack Obama
Američki predsjednik Barack Obama, tvrdi Televizija Federacije BiH, u maju naredne godine će posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Povod Obaminom dolasku službeno će biti otvaranje nove zgrade američke ambasade u Sarajevu, čiju gradnju i finansira State Department, ali razlozi posjete su mnogo dublje prirode, bjavljeno je u ponedjeljak uveče u emisiji '60 minuta' Federalne televizije.

Obaminim dolaskom trebala bi se potvrditi dominacija SAD-a nad EU na ovim prostorima, rečeno je u ovoj emisiji.

FTV tvrdi da je dolazak američkog potpredsjednika Joa Bidena u BiH bio samo priprema za dolazak Baracka Obame, te da će se zbog dolaska američkog predsjednika ubrzati i pokušaji postizanja novih ustavnih riješenja za BiH, kroz pregovore započete prošlog četvrtka u Butmiru kod Sarajeva.

Obama bi bio drugi američki predsjednik, nakon Billa Clintona, koji je posjetio BiH.

Clinton je u Sarajevu bio u decembru 1997. godine dok je još bio na funkciji predsjednika, te u septembru 2003. godine, kao već bivši predsjednik, kada je otvorio Memorijalni kompleks u Potočarima, kraj Srebrenice.

Američki potpredsjednik Joe Biden u BiH je boravio nekoliko puta, a posljednji put u maju ove godine, kada je poručio kako "retorika nepovjererenja mora prestati".
XS
SM
MD
LG