Dostupni linkovi

Obama: Nećemo posustati u progonu Al-Kaide


U Sjedinjenim Državama u petak je obilježena osma obljetnica tragičnih događaja od 11. septembra 2001. kada je u terorističkim napadima Al-Kaide na New York i Washington ubijeno gotovo tri hiljade ljudi.

Ove godine su Sjedinjene Države prvi put obilježile sjećanje na 11. septembar kao Nacionalni dan javne službe i sjećanja.

Američki predsjednik Barack Obama u petak je, položivši vijenac na obilježavanju osme godišnjice napada na SAD 11. septembra 2001. obećao kako Sjedinjene Države nikad neće posustati u progonu Al-Kaide, pozvavši Amerikance da podrže rat u Afganistanu.

"Obnovimo svoju odlučnost protiv počinitelja ovog barbarskog čina, koji i dalje kuju zavjere protiv nas. Nikad nećemo posustati kad je obrana zemlje u pitanju", rekao je Obama na svečanosti u spomen žrtvama napada na Pentagon. Istaknuo je kako će najsnažnije oružje protiv terorista biti obnovljeni osjećaj zajedničkog cilja u narodu.

"Nikad se nećemo pokolebati u progonu Al-Kaide i njihovih ekstremističkih saveznika", rekao je Obama prije nego što će položiti vijenac pred spomen-obilježjem poginulima u napadu na Pentagon prije osam godina. U udaru zrakoplova American Airlinesa, na letu 77 iz vašingtonske zračne luke Dullesa, u zgradu Pentagona poginulo je 125 ljudi na zemlji, 59 putnika i pet otmičara.

Obama je sa suprugom Michelle dan započeo minutom šutnje na Južnom travnjaku Bijele kuće tačno u 8.46, trenutku kad je, po američkom vremenu, prvi zrakoplov udario u neboder Svjetskog trgovačkog centra 11. septembra 2001.

Oglasio se i George Bush

George W. Bush, koji je rat u Afganistanu poveo kao izravan odgovor na napade od 11. septembra, prvi put se na dan komemoracije oglasio kao bivši američki predsjednik, iskazavši u pisanoj poruci, u svoje i u ime supruge Laure, "počast svima koji nas dragovoljno štite i šire slobodu" - policiji, vojsci, obavještajcima i agentima NSA.

"Na ovaj dan obnovimo svoju odlučnost da spriječimo zlo da se ne vrati na naše obale", poručio je Amerikancima Bush u izjavi.

Potpredsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden sudjelovao je na svečanom odavanju počasti žrtvama u New Yorku, na tzv. Nultoj tački, mjestu rušenja tornjeva blizanaca Svjetskog trgovinskog centra u koje su udarila dva oteta zrakoplova. Na tome se mjestu gradi memorijalni kompleks vrijedan 58 milijuna dolara koji treba biti dovršen 2010. godine.

Kraj Shanksvillea, u Pensilvaniji, gdje se srušio oteti zrakoplov United Airlinesa na letu 93, s kojim su otmičari namjeravali udariti u zgradu američkog Kongresa na Capitol Hillu, glavni govor je održao bivši državni tajnik Colin Powell.

Pripadnici Al-Kaide tog su dana oteli četiri putnička zrakoplova, zabivši se s dvama u nebodere WTC-a u New Yorku, jednim u Pentagon i jednim u polje u Pennsilvaniji, na što su bili primorani zbog nastojanja putnika i posade da preotmu kontrolu zrakoplova iz njihovih ruku. Ukupno je poginulo oko tri hiljade ljudi.
XS
SM
MD
LG