Dostupni linkovi

NVIDIA čipovi za najbrže superkompjutere


Ilustracija
Ilustracija
Proizvođač čipova NVIDIA je otkrio detalje nove grafičke procesne jedinice (GPU) za koju tvrdi da će pomoći pri stvaranju najmoćnijeg kompjutera na svijetu.

Hiljade modula Tesla K20 će biti ugrađeno na postojeći superkompjuter, koji se nalazi u Nacionalnom laboratoriju u Oak Bridgeu u Tennesseeju, Sjedinjene Američke Države.

Prema riječima proizvođača čipova, mašina će raditi skoro osam puta brže nego do sada i moći će izvršavati do 25.000 triliona operacija u sekundi, piše BBC.

Tradicionalni superkompjuteri se oslanjaju na centralne procesorske jedinice (CPU) za izvršavanje većine proračuna.

Iako CPU-ovi mogu brže od GPU-ova izvršiti jedan set naredbi, prednost GPU-ova leži u tome što mogu izvršavati stotine zadataka istovremeno. Zbog toga su GPU-ovi podobni za takozvane paralelne procese, procese koji se mogu razbiti na nekoliko manjih dijelova, koji se onda mogu raditi simultano, jer ishod bilo kojeg dijela proračuna ne utječe na unos drugih.

Hibridni kompjuteri uključuju kombiniranje sistema sa CPU I GPU, a zatim i pisanje softvera kako bi se posao podijelio tako da se najbolje mogu iskoristiti prednosti svake vrste procesora.

NVIDIA vjeruje da će njeni čipovi pomoći sistemu Titan u Oak Ridgeu da sa trećeg mjesta skoči na prvo te tako postane najbrži superkompjuter na svijetu. Kada se izvrši nadogradnja, Titan bi trebao biti dva puta moćniji od trenutnog rekordera, Fujitsuovog kompjutera K iz Japana.

Međutim, dodatna brzina ima i svoju cijenu.

Za nadogradnju će biti potrebno skoro 19.000 modula Tesla K20. Svaki komplet košta između 1.500 i 2.000 dolara. Laboratorij će dobiti popust za kupovinu naveliko.
XS
SM
MD
LG