Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uzbekistanski novinar, nakon 19 godina zatvora, na slobodi


Muhamad Bekjanov zajedno sa Jusufom Ruzimarodovim proveo je 19 godina u zatvoru

Novinar sa najdužim stažom u zatvoru, posle 19 godina pritvora, pušten je na slobodu, prenosi Indipendent. Istovremeno, suđenje drugoj dvojici novinara za "lažne i politički motivisane" optužbe trebalo bi da počne, a oni bi mogli da budu osuđeni na 20 godina zatvora.

List prenosi i ocene Hjuman rajts voča da je Jusuf Ruzimudarov bio mučen i podvrgnut lažnim suđenjima zbog lažnih političkih optužbi.

Indipendent podseća da je Ruzimudarov bio reporter opozicionog lista Erka što znači Sloboda, kada je 1999. godine zatvoren zbog optužbi da radi protiv države. Osuđen je zajedno sa svojim urednikom, Muhamedom Bekjanovim, po optužnici za objavljivanje i distribuciju zabranjenih novina, što je tumačeno kao pokušaj rušenja Vlade.

Iz Odbora za zaštitu novinara (CPJ) navode da je reč o novinaru koji je proveo najviše vremena u zatvoru. Nina Ognianova iz tog odbora navodi: "Danas možemo da odahnemo jer je u Uzbekistanu konačno oslobođen Jusuf Ruzimuradov, novinar koji je najduže boravio u zatvoru, ali smo uznemireni zbog teške nepravde koja mu je oduzela 19 godina života."

HRW: Mali pozitivan korak na dugom putu ka poštivanju ljudskih prava

"Možda niste čuli za njega, ali prema našim podacima, šezdesetčetvorogodišnji Ruzimuradov je novinar s najdužim stažom u zatvoru u celom svetu. Njegov jedini zločin je bio rad za nezavisne medije Erk i Freedom", piše istraživač Stiv Sverdlov (Steve Swerdlow) za Human Rights Watch.

Ta organizacija je dokumentovala kako su 1999. godine Ruzimuradov i njegov urednik Muhamad Bekjanov oteti u Ukrajini, a zatim prokrijumčareni u Uzbekistan gde su bili kontinuirano mučeni.

"Ovo je jedna od najdramatičnijih priča koje smo ikada dokumentovali," naglasio je Sverdlov.

Obojica su osuđena na 15 godina zatvora 1999. godine, a kazne su im kasnije produžene zbog navodnog kršenja pravila zatvora. To je bio poseban oblik psihičkog mučenja kako bi se osoba učinila potpuno bespomoćnom i očajnom da ne može kontrolisati svoju sudbinu.

Urednik Bekjanov je pušten prošle godine. On je jedan od mnogih "političkih" zatvorenika koje je oslobodio predsednik Šavkat Mirzijojev, koji je nasledio dugogodišnjeg diktatora Islama Karimova 2016. godine.

Više od 20 takvih zatvorenika oslobodio je Mirzijojev, od ukupno 34 slučaja otkrivena 2014. godine.

Međutim, bez obzira na radosnu vest o puštanju Ruzimuradova na slobodu, ne možemo zaboraviti aktiviste, novinare te druge režimske kritičare koji su još uvek iza rešetaka. Sverdlov poručuje kako će nastaviti da rade kako bi osigurali oslobađanje svih zarobljenika koji nikada nisu trebali ni dospeti iza rešetaka te da će obezbediti istinsko poštovanje prava svih Uzbekistanaca.

Na optuženičkoj klupi zbog "zavere" još dva novinara

Odbor za zaštitu novinara je, ujedno, pozvao vlasti u Uzbekistanu da preduzmu dalje korake kako bi poboljšali klimu za medije tako što će odbaciti optužnicu koju su podigli protiv dva nezavisna novinara.

Suđenje novinarima Bobomurodu Abdulaevu i Haiotu Nasridinovu trebalo bi da počne ove nedelje u Taškentu, potvrdili su za Odbor za zaštitu novinara (CPJ) članovi porodice Abdulaeva.

Oni se terete za učešće u "zaveri sa ciljem rušenja ustavnog režima", za koje zagovornici prava kažu da su "lažne i politički motivisane".

Dvanaest međunarodnih organizacija koje se bore za slobodu štampe i zaštitu ljudska prava, uključujući i CPJ, pozvale su vlasti Uzbekistana da istraže navode o mučenju i maltretiranju dvojice muškaraca.

Uzbekistanski bloger na sudu zbog kritičkog pisanja na Fejsbuku

O slučaju uzbekistanskih novinara koji čekaju suđenje izveštavala je RFE. Tada nam je, reagujući na optužbe, Nasridinov rekao da je jednostavno izrazio svoje mišljenje o pitanjima u društvu, što je garantovano ustavom zemlje.

Celu vest možete pročitati na ovom linku.

XS
SM
MD
LG