Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vrata EU moraju ostati otvorena


Samit u Novom Sadu

Lideri zemalja centralne Evrope, koje su već dio Evropske unije, naglasili su u petak, na Samitu u Novom Sadu da Evropska unija mora biti otvorena za dalje širenje, poštivajući principe Solunske deklaracije. Građani država Zapadnog Balkana, rečeno je, treba da pripadaju evropskoj porodici, kojoj su uvek i pripadali.

Predsednik Slovenije Danilo Tirk ponovio je danas na Samitu u Novom Sadu da je Slovenija snažan zagovornik proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan i dodao da Ljubljana podržava što skoriju liberalizaciju viznog režima za građane tog regiona, podsetivši da se i tokom predsedavanja EU Slovenija zalagala za ubrzavanje tog procesa.

Danilo Tirk
Slovenački predsednik naglasio je da njegova zemlja veoma ceni napore koje srpske vlasti ulažu u rešavanje pitanja saradnje s Haškim tribunalom.

Kriterijumi za članstvo u EU, podvukao je Tirk, moraju se ispuniti, a u tom procesu ključna je saradnja država sa Evropskom komisijom.

Podrška Italije


Italijanski predsednik Đorđo Napolitano izjavio je danas u Novom Sadu da njegova zemlja snažno podržava integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i dodao da njeno dalje širenje ne može nikako dovesti do razvodnjavanja njene moći i uticaja.

Giorgio Napolitano
Napolitano je u govoru na samitu Centralne Evrope, koji se održava u Skupštini Vojvodine, kazao da je Evropi potrebna nova institucionalna struktura za prevazilaženje izazova u kojima se danas nalazi.

"Smatramo da posle mračnog totalitarizma u Evropi imamo novu realnost, zbog čega je neophodno omogućiti zajedničku izgradnju poverenja", rekao je Napolitano i dodao da dalju budućnost EU treba bazirati na Lisabonskom ugovoru.

On je podvukao da moderna Evropa nije samo jednistveno tržište već zajednica koja se zasniva na vladavini prava, socijalnim pravima i poštovanju ljudskih i manjinskih sloboda. Zbog svega toga, neophodno je da ostane snažna kao celina, jer u suprotnom neće biti privlačna ni budućim kandidatima za članstvo.

Bugarska za provedbu principa Solunske deklaracije

Georgi Prvanov
Bugarski predsednik Georgi Prvanov rekao je danas na samitu Centralne Evrope u Novom Sadu da je glavni prioritet regiona u ovom trenutku ne samo stavljanje pod kontrolu efekata ekonomske krize, već i vraćanje poverenja građana u ekonomski snažnu Evropu koja će biti pokretač prosperiteta.

Prvanov je naveo da je energetika glavni prioritet Evrope, jer je ona važan deo ekonomije i veza u promeni ekonomskih politika ka proširenju Evropske unije i integraciji Zapadnog Balkana.

Govoreći o regionu Zapadnog Blakana, bugarski predsednik izrazio je uverenje da vrata EU moraju ostati otvorena za nove članice i najavio da će Bugarska nastaviti da podržava principe Solunske deklaracije.

Dodao je da je dinamika proširenja EU usporena i zbog toga što su na poslednjim izborima za Evropski parlament prevagu odnele snage koje promovišu populističku politiku, zloupotrebljavajući na taj način finansijsku krizu.

Prvanov je zaključio da je uveren da ipak postoji entuzijazam u EU da se nastavi proces integracija i dodao da građani država Zapadnog Balkana treba da pripadaju evropskoj porodici, kojoj su uvek i pripadali.
XS
SM
MD
LG