Dostupni linkovi

Novi krug intenzivnih diplomatskih razgovora o Siriji


Džon Keri i Sergej Lavrov
U Parizu i Briselu se u ponedjeljak održavaju sastanci na visokom nivou posvećeni situaciji u Siriji, u okviru priprema međunarodne mirovne konferencije "Ženeva dva".

Šefovi američke i ruske diplomatije, Džon Keri i Sergej Lavrov, sastali su se u Parizu gdje razgovaraju o mirovnoj konferenciji o Siriji, koja se održava narednog mjeseca. Dva čelnika se u ponedjeljak susreću i sa francuskim kolegom Laurentom Fabiusom na radnoj večeri.

U isto vreme, ministri spoljnih poslova Evropske unije, na poziv Francuske i Velike Britanije, razmatraju na samitu u Briselu ublažavanje sankcija protiv Sirije, što bi omogućilo slanje oružja sirijskim pobunjenicima.

"Ne postoji dogovor", izjavio je francuski ministar Laurent Fabius, izlazeći sa sastanka u Briselu da bi se vratio u Pariz gdje se sastaje sa Kerijem i Lavrovim.

Evropljani se moraju dogovoriti prije petka u ponoć, što je datum isteka svih sankcija koje je preduzela EU prije dvije godine protiv sirijskog režima, a među kojima je i embargo na oružje.

Fabius je prethodno izjavio da su "sve jači dokazi" koji potvrđuju da je hemijsko naoružanje korišteno u Siriji.

On je u obraćanju novinarima u Briselu rekao da su, ipak, neophodne veoma detaljne potvrde o upotrebi hemijskog naoružanja.

"Postoje indikacije o lokalizovanoj upotrebi hemijskog oružja. U toku je savjetovanje sa našim partnerima kako bi utvrdili kakve ćemo konkretne poteze povući", rekao je Fabijus.

Sastanci se održavaju dan pošto je Damask saopštio da će u junu prisustvovati konferenciji "Ženeva dva" posvećenoj Siriji, čije su održavanje inicirali Moskva i Vašington.

Sirijska opozicija, međutim, još nije potvrdila učešće na konferenciji i u više navrata je ponovila da je odlazak sa vlasti sirijskog predsjednika Bašara el Asada uslov za učešće Sirijske nacionalne koalicije na tom skupu.

Fabijus je izrazio nadu da će sastanak u Parizu predstavljati značajan napredak za pripremu "Ženeve dva".

Kina planira da učestvuje na konferenciji o Siriji, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hong Lei.

On je istakao da je Peking spreman na saradnju sa drugim stranama u promovisanju hitnog rješenja sirijskog pitanja na miran i pravedan način.

"Kina podržava sve napore da se dođe do političkog rješenja za sirijsku krizu", rekao je on.

Održavanje konferencije "Ženeva dva" predložile su SAD i Rusija, kao pokušaj da se okonča dvogodišnji građanski rat u Siriji, u kojem je poginulo više od 94.000 ljudi.

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj upozorila je u ponedjeljak da predstoji "košmar" u Siriji gdje se više od dvije godine vode borbe.

"Humanitarna, politička i socijalna katastrofa već nas je pogodila u Siriji i ono što nas čeka je pravi košmar", rekla je Pilaj na otvaranju 23. sjednice Saveta UN za ljudska prava.

Ona je izrazila bojazan da međunarodna zajednica neće uspjeti da ispuni osnovne obaveze prema žrtvama. Pilaj je rekla da još ima nade da će međunarodna zajednica načiniti opipljive rezultate da zaustavi patnje i sve veće prolivanja krvi u Siriji i ocijenila da je poslije više od 26 mjeseci nasilja situacija postala "nepodnošljiva uvreda ljudskoj svijesti".

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG