Dostupni linkovi

Nova u svetu: Ginisov vatromet u Dubaiju, Njujork dobio gradonačelnika


Njujork
Širom sveta dočekana je Nova godina, koja se prvo "pojavila" na južnopacifičkim ostrvima Samoa i Kiribati, da bi onda bila masovno dočekana u Sidneju, Tokiju, Pekingu, Dubaiju, Moskvi, Kijevu, Londonu, kao i u Njujorku, koji je u prvim satima 2014. godine dobio i novog gradonačelnika.

U Njujorku je Nova godina dočekana na Tajms skveru, na koji se, po tradiciji, u ponoć spustila velika kristalna lopta, javljaju svetski mediji.

Sudija američkog Vrhovnog suda Sonja Sotomajor vodila je odbrojavanje od 60 sekundi, a kada je stigla do nule, to jest kada je Nova godina nastupila, ona je pritisnula dugme koja je oslobodila šljašteću kuglu sa 2.688 kristala.

Ova uloga obično pripada gradonačelniku Njujorka, ali upravo je u novogodišnjoj noći došlo do promene na ovoj funkciji. Sada već bivši prvi čovek najvećeg grada SAD Majkl Blumberg prvi put za 12 godina nije prisustvo ceremoniji, a novi gradonačelnik Bil de Blazio položio je zakletvu u svojoj kući u Bruklinu malo posle ponoći.

De Blazio je prvi demokrata na čelu Njujorka u poslednjih skoro 20 godina, i obećao je da će u ovom gradu sprovesti liberalne reforme posle duge vladavine multimilionera Blumberga.

Na Tajms skveru su za Novu godinu nastupile zvezde poput Majli Sajrus, grupe Blondi i hip-hopera Meklmora.

Proslava u najvećem njujorškom gradu je nakon terorističkih napada od 11. septembra 2001. godine postala svojevrsni test izdržljivosti zato što publika, iz bezbednosti, mora da dodje u ogradjeni prostor na Tajms skveru najmanje 12 sati unapred - pri čemu tamo nema ni hrane, ni toplote ni toaleta.

Deo publike poneo je pelene za odrasle, a neki nisu pili nikakvo piće niti su jeli kako bi se izborili sa nedostatkom toaleta.

Sa druge strane Atlantika

London je dočekao 2014. godinu mešavinom futurističkog vatrometa i tradicionalnog paljenja baklji.

Ove godine su konfete, lažni sneg i drugi ukrasi, koji su padali na publiku u trenutku Nove godine, imali ukus banane, narandže i breskve i bili su jestivi.

U Moskvi, glavnom gradu Rusije, Nova godina je po tradiciji dočekana na Crvenom trgu ogromnim vatrometom iznad Kremlja. Međutim, u Volgogradu, u kojem je u dva uzastopna teroristička napada poginulo 34 ljudi, proslava je otkazana, pa je grad delovao avetinjski, bez ikakve pirotehnike, jer su vlasti zamolile gradjane da to ne rade.

Ogromni vatromet u Dubaiju povodom Nove godne ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći na svetu, saopštila je u sredu Knjiga rekorda.

"Deset meseci pripreme i više od 500.000 projektila bilo je potrebno da bi se proizveo vatromet u trajanju od šest minuta" - saopštio je Ginis na svojoj internet stranici, naglasivši da se radi o novom svetskom rekordu.

Vatromet se širio 96 kilometara duž obale, od Burdž Halife, najvišeg tornja na svetu visokog 828 metara, do Pal Džumeiraha, veštačkog otoka u obliku palme, a zatim do The Worlda, planisferne karte na prostoru grada-države.

Ovaj vatromet s projektilima ispaljenim sa 400 mesta, koji je mobilisao 200 tehničara, koštao je šest miliona dolara, objavila je lokalna televizija.

U Kijevu, glavnom gradu Ukrajine koju potresaju antivladini protesti, na glavnom trgu se okupilo najmanje 100.000 protivnika predsednika države Viktora Janukoviča, otpevavši nacionalnu himnu i još jednom iskazavši želju da se zemlja okrene Evropskoj uniji a ne Rusiji.

Topovi od bambusa

U Vatikanu, u svojoj novogodišnjoj molitvi, papa Franja je zamolio vernike da se zapitaju da li su 2013. godinu proveli ispunjavajući sopstvene interese ili pomažući drugima.

Na Filipinima, više od 260 ljudi je u novogodišnjoj noći povredjeno od petardi.

U Tokiju, pet sveštenika je u hramu Zođođi udaralo o džinovski gong da najavi Novu godinu, a istovremeno je na Tokijskom tornju ispisana svetleća cifra 2014. U gong je udareno 108 puta.

Iznad Velikog kineskog zida, kod Pekinga i u Šangaju upriličen je ogroman vatromet. Međutim, u gradu Vuhanu, u centralnoj kineskoj provinciji Hubei, vatromet je otkazan a korišćenje pirotehnike zabranjeno kako se ne bi pogoršavao ionako opasan smog.

Nekoliko tona raketa zašarenilo je nebo nad Sidnejskom operom prvi put posle više od deset godina. Doček sa oko 1,6 miliona ljudi, koštao je šest miliona australijskih dolara (3,8 miliona evra). Prvi vatromet je ispaljen u Sidneju tri sata pre ponoći i zvaničnog dolaska 2014. godine.

Ostrva Tonga u Pacifiku su među prvima dočekala Novu godinu u molitvi, na ceremoniji završenoj paljbom iz topova od bambusa.

Stanovnici južnopacifičkih ostrva Samoe i Kiribata prvi su u svetu ušli u 2014. godinu, u utorak u 11 časova po srednjoevropskom vremenu.

Samoa, ostrvo sa 180.000 stanovnika, pre dve godine je zbog ekonomskih razloga promenila stranu na datumskoj granici, s njene istočne strane prešla na zapadnu, i od tada u novu godinu ulazi prva, a ne poslednja kao ranije.

Za razliku od njih, stanovnici Kiritimata, odnosno Božićnog ostrva, navikli su da u nove godine ulaze prvi. Kiritimati je najistočniji deo pacifičke ostrvske države Kiribati, otkrio ga je kapetan Džejms Kuk na sam Božić, pa je u svetu poznat i pod nazivom Božićno ostrvo.

U 2014. godinu će poslednji ući stanovnici Američke Samoe, čitav dan nakon Samoe, iako ih deli samo 80 kilometara.
XS
SM
MD
LG