Dostupni linkovi

Norveški grad ugledat će zimske zrake sunca zahvaljujući ogledalu


Norveška
Norveška
Tmurni norveški grad ugledat će prve zimske zrake sunca zahvaljujući ogledalima koja će sa planine reflektovati svjetlost ka njemu.

Industrijski gradić Rjukan nalazi se duboko ukopan u dolinu okruga Telemark, gdje je sunce, tokom zime, veoma nisko na nebu te njegova direktna svjetlost od septembra do marta ne dopire do grada.

Godinama je lokalno stanovništvo, željno sunca, predlagalo izgradnju žičare do vrha planine, kako bi uhvatili koju sunčevu zraku.

Međutim, planovi su prije nekoliko sedmica promijenjeni te helikopteri postavljaju tri velika ogledala na vrhu jedne od strana doline, nekih 450 metara iznad grada.

Poznata i kao heliostati, ova ogledala dizajnirana su da prate kretanje sunca i reflektuju njegovu svjetlost direktno na glavni gradski trg.

Sličan projekt je 2006. godine uspješno postavljen u selu Viganella, na sjeveru Italije. Delegacija iz Rjukana posjetila je Viganellu i bila oduševljena njihovim rješenjem problema pomoću ogledala.

Nakon petogodišnje debate, gradsko vijeće je konačno pristalo uložiti potrebnih 625 hiljada eura u izgradnju ogledala.

Ogledala, koja kontroliše računar, prate sunčevu putanju kako bi pronašla najbolji ugao za refleksiju njegove svjetlosti.

Ugrađeni su i solarni paneli kako bi osigurali energiju potrebnu za automatsko pranje i pomjeranje ogledala.

Dizajneri se nadaju da će sunčeva svjetlost oživjeti grad tokom zimskih mjeseci.
XS
SM
MD
LG