Dostupni linkovi

Noriega izručen Francuskoj




Sjedinjene Države izručile su Francuskoj rano jutros bivšeg panamskoga diktatora Manuela Noriegu (76), gde ga čeka suđenje za pranje novca od trgovanja kokainom.

Iako zahtev za izručenje Francuskoj postoji još od 2007. godine, ovaj potez je došao relativno iznenada i bio je veliki šok za Noriegine advokate koji ga zastupaju već više od 20 godina.

Noriega je na aerodrom u Parizu sleteo avionom Air France komercijalnim letom iz Majamija.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton potpisala je predaju naloga u ponedeljak, čime je otvorena mogućnost za Noriegino izručenje nakon što je više od 20 godina proveo u federalnom zatvoru SAD.

Yves Leberquier, jedan od Norieginih advokata rekao je da će on biti izručen francuskim vlastima u utorak, a kasnije će biti izveden pred sudiju koji treba da utvrdi hoće li i dalje ostati u pritvoru.

Noriega je svrgnut 1989.godine, u američkoj vojnoj intervenciji koju je naredio tadašnji predsednik George H.W. Bush.

Dugačak spisak zlodela

Posredovanje u krijumčarenju tona kokaina, nameštanje izbora i kršenje ljudskih prava bili su povod američke intervencije protiv Noriege, ranije bliskog
Noriegine fotografije iz oktobra 1989 i januara 1990. godine
saradnika CIA-e i najpouzdanijeg saveznika SAD u Srednjoj Americi.

Pred sudom u Majamiju, Noriega je 1992.godine osuđen za iznudu i krijumčarenje kolumbijskog kokaina na 40 godina zatvora, a kazna mu je kasnije smanjena na 30 godina.

Francuska je zatražila njegovo izručenje nedugo pre nego što je 9. septembra 2007. odslužio 17 i po godina u zatvoru.

Francuski državni tužitelji tvrde da je Noriega "oprao" oko tri miliona dolara od kokaina, kupovinom luksuznih apartmana u Parizu. On je osuđen u odsutnosti na deset godina zatvora, ali je Francuska pristala da mu ponovno sudi ako bude izručen.

Bude li na ponovljenom suđenju proglašen krivim očekuje ga do deset godina zatvora. Njegovo izručenje tražila je i Panama zbog ubistava političkih protivnika između 1983. i 1989. godine.
XS
SM
MD
LG