Dostupni linkovi

16 povrijeđenih u Beogradu, 9 u Mostaru


Miroslav Ćiro Blažević, selektor BiH na utakmici sa Turskom u Zenici
Miroslav Ćiro Blažević, selektor BiH na utakmici sa Turskom u Zenici
Sinoć je odigrano 8. kolo kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i potred uzbuđenja na terenu, bilo ga ja i na tribinama i na ulicama u Srbiji i u BiH.

U Beogradu, gdje je Srbija odigrala 1:1 sa Francuskom, povrijeđeno je 16 navijača, uglavnom lakše. U pitanju su povrede zadobijene od uboda na šipke ograde ili pada niz stepenice.

U Mostaru, nakon završetka utakmice između reprezentacija BiH i Turske, u neredima je povrijeđeno šest policajaca i tri izgrednika. Jedan policajac zadobio je ozljede opasne po život u neredima koji izgleda ipak nisu bili međuetnički.

Do incident je došlo nakon završetka utakmice Engleska-Hrvatska, kaka su se navijači hrvatske, frustrirani velikim porazom od 5-1, sukobili sa policijom.

Kako je potvrdio glasnogovornik Ministarstva unutaršnjih poslova HNŽ-a Srećko Bošnjak, nakon utakmice uhapšeno je osam osoba, od čega su tri maloljetne.

Bošnjak je dodao kako je oko 23 sata na lokalitetu Stambeno-poslovnog centra Rondo u Mostaru i na nekoliko drugih lokaliteta u gradu došlo do napada grupa mlađih osoba na policajce.

Izgrednici su policajce gađali kamenicama i drugim predmetima.

Za baraž nedostaju tri boda

Reprezentacije BiH i Turske odigrale su sinoć u Zenici 1:1 (1:1), u okviru 8. kola kvalifikacija za Svjetsko prventstvo u Južnoj Africi 2010. godine.

Ovim rezultatom zadržana je prednost od 4 boda u odnosu na Tursku u borbi za drugo mjesto, odnosno baraž.

Bh. selekciji su za siguran plasman u baraž potrebna još tri boda iz dvije preostale utakmice sa Estonijom i Šanijom, koje se igraju 10., odnosno 14. oktobra.



Srbiji potrebna jedna pobjeda

Fudbalske reprezentacije Srbije i Francuske odigrale su na stadionu Crvene zvezde 1:1.

Pred preko 50.000 gledalaca Srbija povela je u 13. minutu golom Milijaša iz penala, a uz to i dobila igrača više pošto je isključen golman Ugo Loris. Ipak Francuzi su na kraju osvojili bod, a izjednačujući pogodak postigao je kapiten Francuza Tijeri Anri u 31. minutu.

Srbija dva kola prije kraja kvalifikacija ima četiri boda više od Francuske i do kraja joj je potrebna još jedna pobjeda da bi obezbijedila prvo mjesto u grupi i direktan plasman u Južnu Afriku.

Naredni meč Srbija igra 10. oktobra kod kuće protiv Rumunije, a četiri dana kasnije u Litvaniji se igra posljednje kolo.



Najteži poraz Hrvatske do sada


Hrvatska nogometna reprezentacija je u kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo na Wembleyu pretrpjela svoj najteži poraz u historiji, bolja od Hrvatske je sa 5:1 (2-0) bila Engleska.

Engleska je ovom pobjedom osigurala prvo mjesto u grupi i plasman na SP, dok Hrvatska u preostalom toku kvalifikacija morati izboriti drugo mjesto u grupi i odlazak u dodatne kvalifikacije kroz koje će se pokušati kvalificirati na SP.

Trenutno Hrvatska na drugom mjestu ima 17 osvojenih bodova iz devet utakmica, dok je treća Ukrajina sa 15 bodova iz osam utakmica.

Hrvatska će svoj posljednji dvoboj igrati 14. oktobra u gostima protiv Kazahstana.

XS
SM
MD
LG