Dostupni linkovi

Utakmice visokog rizika


Utakmice za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo danas igraju u Zenici BiH i Turska, u Londonu Engleska i Hrvatska i u Beogradu Srbija i Francuska.

U BiH se nastavlja tradicija da Hrvati uglavnom navijaju za Hrvatsku, Bošnjaci za BiH, a Srbi za Srbiju.

Primjer je Brčko, gdje će Bošnjaci organizovano gledati utakmicu BiH Turska na velikom ekranu u jednom od dijelova grada, a Hrvati i Srbi odvojeno će gledati i navijati za reprezentacije Hrvatske i Srbije.

Policija i gradonačelnik Brčkog juče su održali sastanak sa navijačkim grupama i upozorili da nikakvo nasilje neće biti tolerisano.

Osim u Brčkom, i u nekim drugim gradovima policija je pojačala snage uoči večerašnjih utakmica, poučena iskustvom iz prošlih godina, kada je dolazilo do velikih nereda.

Policija je posebno oprezna u Mostaru, gdje su se ranije dešavali najveći neredi.

Srećko Bošnjak, portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, rekao je da je policija spremna da spriječi bilo kakve nerede u Mostaru tokom utakmice BiH - Turska i nakon nje.

"Moramo predviđati ponašanje svih mogućih grupacija i asocijacija. Bez obzira gdje se odvija neki sportski događaj, kod nas je uvijek napeto. Predviđamo takvu vrstu ponašanja i biće organizovano praćenje utakmice. Pobrinuli smo se da se ništa ne dogodi - kaže Bošnjak, rekavši da ne želi otkriti koliko će policajaca biti na ulicama na dan utakmice."

Snimak sa nereda prošle godine u Mostaru:

XS
SM
MD
LG