Dostupni linkovi

Pronađen međunarodni vještak za Ašnera


Milivoj Ašner, Foto: Interpol
Milivoj Ašner, Foto: Interpol

Državno tužilaštvo u Klagenfurtu uspjelo je da pronađe vještaka koji treba da procijeni da li je Milivoje Ašner (95) uračunljiv da pred sudom odgovara za zločine koje je počinio u Drugom svjetskom ratu, za koje sada treba da mu se sudi u Hrvatskoj.

Njemački ljekar, šef odjeljenja za forenzijsku psihijatriju na klinici u Muenchenu Norbert Nedopil, prihvatio je da kao eksterni psihijatrijski vještak da svoju ocjenu, saopćio je potpredsjednik Udruženja sudija Austrije Manfred Bernhofer.

"Gospodin Nedopil treba da izradi novo vještačenje o uračunljivosti i stanju svijesti Ašnera",
rekao je on. Nedopil je najavio u izjavi bečkom dnevniku "Kurier" da želi to vještačenje da zaključi do ljeta.

U slučaju Ašner više austrijskih eksperata procijenilo je da on nije sposoban, uslijed oboljenja od dementnosti, da se pojavi pred sudom. Centar "Simon Wiesenthal" osporio je ta vještačenja i zatražio međunarodno vještačenje. Međutim, austrijski sud imao je problema da pronađe stručnjaka van zemlje.

Švicarski ekspert, koji je trebalo da da svoju procjenu, u posljednjem trenutku je odbio da radi vještačenje uz obrazloženje da je honorar koji je predviđen austrijskim zakonom - premali.

Ašneru se predbacuje da je kao šef policije u Požegi za vrijeme ustaškog režima učestvovao u zločinima nad Srbima, Romima i Jevrejima. On je poslije Drugog svjetskog rata pobjegao u Austriju, gdje živi pod imenom Georg Ašner. Hrvatsko pravosuđe podnijelo je zahtjev za izručenje Ašnera, ali je Austrija to do sada odbijala, pozivajući se najprije na ustavnu obavezu neizručivanja svojih državljana. Pošto se ispostavilo da je Ašner tokom 1990-ih godina dobio hrvatsko državljanstvo, austrijske vlasti morale su da mu ospore austrijski pasoš, jer zakon ne dozvoljava dvojno državljanstvo.

Državno tužilaštvo odbijalo je zahtjev za ekstradiciju uz obrazloženje da je Ašner nesposoban za suđenje. To obrazloženje oštro je kritizirao Centar "Simon Wiesenthal", koji ističe da je "Austrija utočište za nacističke zločince" i da to dokazuje i ovaj slučaj.

(Izvor: Fena)
XS
SM
MD
LG