Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Njemačka i Francuska: Odnos na kojem počiva evropska budućnost


Evropski političari, analitičari, mediji i poslovni ljudi posljednjih dana analiziraju važnost njemačko-francuskog odnosa za opstanak evropskog političkog, ekonomskog i sigurnosnog jedinstva zbog odluke Velike Britanije da napusti Evropsku unije, dovođenja u pitanje budućnosti NATO-a od strane američkog predsjednika Donalda Trumpa i serije izbora na kojima desničarske euroskeptične stranke očekuju dobar rezultat, što je bila tema na "Zašto?".

Bivši njemački minister vanjskih poslova Joschka Fischer piše da nakon šokantnog britanskog referenduma i izbora Trumpa za predsjednika Amerike prošle godine, ovo će biti odlučujuća godina za Evropu.

Predstojeći izbori u Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji i, moguće Italiji, će odlučiti da li će Evropska unija izdržati ili će se raspasti pred valom novog nacionalizma koji je zapljusnuo Zapad.

Posljedice za EU će biti još ozbiljnije ako, pored postavljanja odnosa sa Rusijom na nove temelje, Trump nastavi dovoditi u pitanje američke sigurnosne garancije za Evropu.

To bi se desilo nauštrb NATO-a, koji je institucionalizirao američki sigunosni kišobran u Evropi više od šest decenija.

Evropska unija počiva na “mekoj moći”: ona nije previđena da garantuje evropsku sigurnost i nije u poziciji u svojoj trenutnoj formi da se suprotstavi stvarnim fizičkim izazovima.

To znači da će pasti na dvije najveće i ekonomski najsnažnije države, Njemačku i Francusku, da ojačaju evropsku odbranu.Druge zemlje, kao što su Italija, Belgija, Holandija, Luksemburg Španija i Poljska će također imati svoju ulogu ali Njemačka i Francuska su nezamjenljive.

Evropske diplomate su šaputali da se Njemačka i Francuska nikada neće dogovoriti oko vojnih i finansijskih pitanja, zbag različitih istorija i kultura.

Ali ako se sigurnosna situacija pogorša to možda više neće biti slučaj.

Šest decenija nakon što je Rimski sporazum uspostavio Evropsku ekonomsku zajednicu, istorija i tekući događaji guraju Njemačku i Francusku da ponovo oblikuju evropsku budućnost.

Njemačka janost je pokazala malo interesovanja za pitanja koja se tiče evropskog odnosa sa Velikom Britanijom, a kamoli tek pravnih detalja britasnkog povlačenja i budućeg odnosa sa EU i ako ništa drugo, Brexit je bar ojačao podršku za EU, smatra Almut Moller iz Evropskog vijeća za vanjske odnose, što je bila tema na "Zašto?".

Prioritet očuvanja unije sa 27 članova je stalna i dominantna poruka u Berlinu proteklih mjeseci i (njemačka kancelarka) Angela Merkel je uložila jako puno energije u oblikovanje jedinstvene evropske pozicije po pitanju Brexita.

Što je još pozitivnije, prijetnja evropskoj koheziji je ponovo približila Berlin i Pariz i u ovom momentu Berlin je zabrinutiji za budućnost Francuske u EU.

Predsjednica Le Pen je je ozbiljna, egzistencijalna prijetnja EU kakva Brexit nikada neće biti.

Evropska politička i ekonomska budućnost zavisi od ponovne uspustave njemačko-francuske alijanse nakon važnih nacionalnih izbora na kontinentu ove godine, smatra Philipp Hildebrand, potpredsjednik najvećeg investicionog fonda na svijetu Black Rock.

Evropa se godinama bori sa slabim ekonomskim rastom ali ona ima potencijal za pozitivna iznenađenja ako kontinentn uspije da se provuče kroz seriju vrlo bitnih izbora u Holandiji, Francuskoj i Njemačkoj ove godine.

Ali, da bi Evropa bila globalna sila u budućnosti, ključna je uspostava odnosa između dvije zemlje koji je posljednjih pet godina bio dovođen u piatanje.

“Morate imate jak temeljni odnos između Njemačke i Francuske kako bi evropski projekat uspio,” rekao je švicarski biznismen.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG