Dostupni linkovi

Nimic u poseti Skoplju, Makedonija posvećena pregovorima


Nimic u poseti Skoplju
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Nimic u poseti Skoplju

(VIDEO: Metju Nimic susreo se i sa šefom makedonske diplomatije Nikolom Poposkim)

Blagoja Kuzmanovski

Posrednik Ujedinjenih nacija u makedonsko-grčkim pregovorima o sporu o imenu Metju Nimic boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Makedoniji, nakon skoro dve godine.

On se prvog dana posete susreo sa predsednikom Makedonije Gjorgem Ivanovim, koji mu je preneo stavove Republike Makedonije, usaglašene na nedavnoj koordinaciji državnog vrha.

U saopštenju iz kabineta predsednika kaže se da je Ivanov podvukao da Makedonija ostaje posvećena i konstruktivna u razgovorima sa ciljem prevazilaženja ovog pitanja.

Predsednik Makedonije Gjorge Ivanov izrazio je nadu da do uzajamno prihvatljivog rešenja može doći samo konstruktivnošću obe strane i pridržavanjem okvira u kojem se vode pregovori, rezolucijama UN i Privremenog sporazuma.
Prema njegovoj oceni, ta konstruktivnost je potvrđena i odlukom Međunarodnog suda pravde u Hagu, koji je utvrdio da je Grčka prekršila Privremeni sporazum iz 1995. godine.

Makedonija ostaje snažno posvećena negovanju i unapređenju dobrosusedskih odnosa, stoji u saopštenju.

Ivanov je ocenio da je prosperitet Makedonije neraskidivo povezan sa evro-atlantskim integracijama od kojih će korist imati obe države, region u celini, kao i Evropska unija i NATO.

On je izrazio nadu da do uzajamno prihvatljivog rešenja može doći samo konstruktivnošću obe strane i pridržavanjem okvira u kojem se vode pregovori, rezolucijama Ujedinjenih nacija i Privremenog sporazuma.

Predsednik Makedonije je istakao da nije moguće rešenje koje neće poštovati dostojanstvo građana Makedonije, koje bi na bilo koji način zadiralo u identitetska pitanja i koje ne bi bilo u saglasnosti sa međunarodnim pravom, kaže se u saopštenju iz kabineta predsednika.

Metju Nimic u toku dana se susreo i sa premijerom Nikolom Gruevskim i sa sefom makedonske diplomatije Nikolom Poposkim. U utorak medijator Nimic putuje za Atinu, gde će u sredu imati sastanke sa državnim pretstavnicima Grčke.
XS
SM
MD
LG