Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Napredak u razgovorima sa Obamom


Benjamin Netanjahu izlazi Bele kuće posle sastanka sa Barakom Obamom
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je postignut napredak tokom razgovora u Vašingtonu sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

"Pronašli smo pravi balans između tradicionalne politike dosadašnjih izraelskih vlada i naše želje želje da pronađemo način da se obnovi mirovni proces. Možemo reći da smo postigli napredak", rekao je premijer u izjavi izraelskom vojnom radiju uoči odlaska iz Vašingtona.

Netanjahu je aludirao na nastavak izgradnje stanova u izraelskim kvartovima okupiranog istočnog Jerusalima, što je politika koju su sledile i prethodne izraelske vlade. Nastavku izgradnje naselja protive se, međutim, SAD i Evropska unija.

Izraelski mediji ocenjuju da je Netanjahuova poseta Vašingtonu, čiji je cilj okončanje krize u odnosima sa SAD, završena potpunim neuspehom.

Neimenovani predstavnik Bele kuće izjavio je da razgovori nisu doprineli rešavanju "nesporazuma" u trenutku kada su izraelsko-američki odnosi u ozbiljnoj krizi.

Ta kriza je izazvana najavom Izraela da će graditi 1.600 stanova za svoje doseljenike takođe u istočnom Jerusalimu u kojem živi većinsko arapsko stanovništvo. O tome da su tenzije između dve zemlje i dalje prisutne svedoči i neuobičajena dužina susreta dvojice državnika.

Nakon razgovora nijedan od njih se nije obratio novinarima, a američki predsednik je propustio uobičajeno pojavljivanje sa gostom pred kamerama.

Ni dan posle susreta iz Bele kuće nije izdato nijedno saopštenje o susretu Obame i Netanjahua, niti je objavljena zvanična fotografija sa samog susreta kako je to uobičajeno prema protokolu.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u šestodnevnom ratu 1967. godine, a njegovo pripajanje Izraelu međunarodna zajednica nikad nije priznala. Palestinci žele da taj deo Jerusalima bude glavni grad njihove buduće države.

*****
Pročitajte i ovo:
Novi izraelsko-palestinski sukobi
Bajden: Bezbjednost Izraela ključna za SAD
XS
SM
MD
LG