Dostupni linkovi

Neodrživa ekonomska politika: Poreski dug viši od 720 miliona eura


Ilustrativna fotografija

Crnoj Gori, već neko vrijeme, stižu upozorenja sa domaćih i međunarodnih adresa da joj prijeti destabilizacija finansija zbog zabrinjavajueg rasta javnog duga.

Imajući to u vidu, nameće se pitanje – kako je moguće da se država ležerno odnosi prema poreskom dugu od preko 720 miliona eura što je približno polovini vrijednosti ukupnog državnog budžeta.

Osnovne karakteristike crnogorske ekonomije su: visoka zaduženost države, opšta nelikvidnost privrede, veliki spoljno-trgovinski deficit, simboličan obim industrijske proizvodnje i dugačka lista preduzeća koja ne izmiruju poreske obaveze.

Ukupan dug preduzeća na ime poreza državi iznosi preko 720 miliona eura, što je ravno polovini ukupnih prihoda budžeta. Ovaj problem je više puta bio predmet skupštinskih i javnih polemika, a na njega se, tokom sjednice Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje u četvrtak zbog koje su se poslanici Evropskog parlamenta i Skupštine Crne Gore okupili u Strazburu, osvrnuo i predsjednik crnogorskog parlamenta, Ranko Krivokapić.

Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić

„Ako morate da se zadužite onoliko koliko koliko neki duguju državi i da na to plaćate kamatu onda vi sve što bi mogli da uložite u razvoj... Kamata je jednaka socijalnim davanjima – 70 miliona. Onda je jasno da je to neodrživa ekonomska politika“, ocijenio je Krivokapić.

U Ministarstvu finansija u petak nijesu željeli da govore o visini poreskog duga i mogućnostima njegove naplate. Uputili su nas na Poresku upravu iz koje, kako su nam rekli, zbog kratkog roka nijesu bili u mogućnosti da odgovore na pitanje - koliko je od 720 miliona eura ukupnog duga realno naplativo i zašto nije moguće naplatiti ostatak.

Član skupštinskog Odbora za ekonomiju i funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Zoran Jelić kaže da bi, prije svega, trebalo analizirati strukturu poreskog duga i potom realizovati naplativ dio.

„Djelimično naplative dugove treba namiriti prodajom imovine poreskih dužnika, a nenaplativ dio predstavljaju poreski dugovi preduzeća koja nemaju imovinu i koja su otišla u stečaj i, praktično, prestala da postoje“, rekao je Jelić.

„Po mom mišljenju, nema privilegovanih koji sebi mogu dopustiti da ne plate poreski dug. Ja lično ću se boriti protiv toga i javno ću prozvati sve one koji ne žele da plate svoj poreski dug. Možda postoji dio neažurnosti, naročito u Poreskoj upravi. Njihova dva softvera praktično ne korespondiraju i dio podataka se ne slaže. Treba napraviti reviziju tog poreskog duga i agresivnije krenuti u rješavanje toga. Naravno, protiv onih koji žele da izbjegnu plaćanje poreskog duga treba podnijeti krivičnu prijavu i najoštrije se odnositi prema njima u skladu sa zakonom“, istakao je Zoran Jelić.

Radoje Žugić
Radoje Žugić

„Daću sve od sebe da bez selektivnosti i sa nultom stopom tolerancije pokušam da naplatim sve što se može naplatiti od poreskog duga“, rekao je u petak tokom sjednice skupštinskog Odbora za ekonomiju ministar finansija Radoje Žugić.

„Dajte mi... Ali ne kroz odgovor – naplatite poreska dugovanja. Svakog od vas ko mi to kaže pozivam da pokušamo da zajedno naplatimo poreska dugovanja“, poručio je Žugić.

„Ministar finansija je malo pobrkao odgovornosti i nadležnosti. Upravo je ministar finansija zato što on treba da rješava taj problem, a u Parlamentu je u ovih nekoliko godina dobio sasvim dovoljno sugestija, na koji način je trebalo tome pristupiti. Rast javnog duga je korespondirao sa političkom podrškom ovoj vlasti jer je neplaćanje poreskog duga korišćeno kao jedan od vidova političkog pritiska da bi neplatiše davale političku podršku 'tome kome treba'. Nedostatak političke volje vlasti je ključni uzrok neriješavanja ovog problema“, konstatovao je Aleksandar Damjanović, predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju i funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije.

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG