Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rezime foruma "Ko vodi anti-srpsku politiku?"


REZIME FORUMA

Vrijeme je da rezimiramo ovu diskusiju i otvorimo novu temu. Evo šta su osnovne teze teksta i šta je osporeno od iznesenih tvrdnji:

TVRDNJA PRVA - Usvajanje rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije je akt koji gura naprijed. Ali, ne dovoljno naprijed. Srbija se mora suočiti sa činjenicom da se Srebrenica nije dogodila slučajno, ona nije incident, ona je organizirana i planirana u Srbiji.

Niko od učesnika nije osporio potrebu donošenja rezolucije. Svi se slažu da se za zločine mora odgovarati, niko nije osporavao zločin. Bilo je mišljenja da je to što je uradila Skupština Srbije ipak dovoljno, jedan učesnik tvrdi da nema dokaza da je sve planirano u Srbiji. Dakle, svi se slažu da je usvajanje rezolucije korak naprijed ali su razlike u tome da li je to dovoljno naprijed.

TVRDNJA DRUGA - Usvajanje rezolucije samo zato što to traži EU nije u interesu Srbije. Ići dalje, osloboditi se tereta zločina počinjenih u ime srpskih interesa jeste politika u interesu Srbije. Ostati na nivou rezolucije nije politika u interesu Srbije, to je, dakle, antisrpska politika. Ako je sam zločin protiv interesa Srbije – a jeste - tada je, naravno, umanjivanje tog zločina antisrpski interes.

Ova teza nije osporena

TVRDNJA TREĆA – Odbijanje rezolucije o Srebrenici u parlamentu BiH znači odbijanje da se zločin individualizira, znači odbijanje da se identificira politika koja je dotle dovela. Ako se to odbija onda se zločin kolektivizira, a politika koja je do njega dovela legitimizira. Ako se ta politika i taj zločin kolektiviziraju tada rukovodstvo osanskohercegovačkih Srba naprimjer šalje poruku da su krivi svi Srbi, a ne samo oni koji su počinili zločine. To, sasvim sigurno, ako i jeste u interesu pojedinaca nije u interesu naroda, ovaj put srpskog. Zato je odbijanje rezolucije u BiH ili njeno beskrajno razvodnjavanje u Srbiji u stvari, antisrpska politika.

Ova tvrdnja, takodjer, nije osporena.

TVRDNJA ČETVRTA - Vezivanje zločina i insistiranje na simetriji zločina u stilu ¨ja tebi Srebrenica, ti meni Jasenovac¨, znači umanjivanje zločina, drugim riječima opravdavanje zločina. Srebrenica se dogodila u ovom vremenu, Jasenovac u prošlom. Teze koje dolaze i iz Beograda i iz Banjaluke umanjuju zločin i krivicu time što se povlače svi mogući zločini iz istorije, historije i povijesti. Zločin se razvodnjava, krivica također.

U raspravu jeste bilo razmišljanja da se zločini ne mogu odvajati, da oni ne zastarjevaju, da su oni povezani, da jedan zločin objašnjava drugi i slično. Ipak, niko nije OPRAVDAVAO zločin u Srebrenici zato što se dogodio zločin u Jasenovcu

TVRDNJA PETA - Ne može jedno društvo ići naprijed ako odbija da se suoči sa svojim tamnim stranicama. Ako se to suočavanje ne dogodi, u pravilu se sam taj narod dovodi u pitanje otvarajući vrata nekom novom zločinu. Ne može se 'naš' zločin pravdati time što postoji i 'njihov' zločin.

Ova teza nije osporena.

TVRDNJA ŠESTA - Ko god u Beogradu i Banjaluci umanjuje zločin u Srebrenici, ko god to tretira kao incident, taj tada podstiče osvetu među građanima Bošnjacima. Tako se kreira situacija u kojoj će se jednom naći neki pojedinci ili grupe koje pripadaju srpskom nacionalnom biću, koji neće biti ništa krivi i nad kojima će se, možda neko, osvetiti za zločine počinjene decenijama ranije. To nije u interesu nijednog naroda pa ni srpskog i zato je politika koja to podstiče antisrpska politika.

Mada je bilo komentara da autor kolumne priziva zločin i osvetu, što je sasvim pogrešno shvaćeno, sama teza da umanjivanje zločina I njegovo tretiranja kao da se radi o incidentu podstiče osvetu "naših" nad "njima" i "njihovih" nad "nama" – nije osporena.

NAPOMENA - U raspravi su načete mnoge druge teme koje nisu direktno vezane za tekst kolumne pa ih nisam ni ubacio u sumiranje rasprave. Slijedeći tekst izlazi u subotu i ima naslov KO VODI ANTIBOŠNJAČKU POLITIKU?
XS
SM
MD
LG