Dostupni linkovi

Sivi kit prvi put viđen izvan Pacifika


Sivi kit, arhivska fotografija
Sivi kit, arhivska fotografija
Priredio Rinko Golubović

Pojava sivog kita pred obalom Izraela iznenadila je znanstvenike. Smatra se da je nakon više od 200 godina ovo prvi slučaj da je ogromni sisavac viđen izvan Pacifika. Za sve je "kriv" otopljeni led.

Kit koji je prvo uočen uz Herzliju u središnjem dijelu izraelske obale plivao je tisuće kilometara iz sjevernog Pacifika. Smatra se da se izgubio tijekom potrage za hranom.

"Ovo je nevjerojatan događaj i smatra se jednim od najvažnijih viđenja kita ikada", rekao je dr. Aviad Scheinin, predsjednik Izraelskog istraživačkog centra za morske sisavce.

Populacija sivih kitova nekad je nastanjivala sjeverni Atlantik no u 17. i 18. stoljeću su istrijebljeni i nitko ih nije vidio od tada. Preostale kolonije žive na zapadnom i istočnom dijelu sjevernog Pacifika.

"Ono što je iznenadilo cijelu zajednicu znanstvenika je činjenica da u Atlantiku sivih kitova nema od 18. stoljeća", rekao je Scheinin dodajući da je uočeni kit odrasli mužjak dug nekih 12 metara i težak oko 20 tona. Poprilično je vitak za svoju vrstu što znači da je tijekom dugog putovanja izgubio veći dio tjelesne mase. U Atlantik je vjerojatno došao kroz sjeverozapadni prolaz tj. preko Arktika koji je inače bio prekriven ledom.

"Ovdje imate životinju koja bi trebala živjeti u Pacifiku no led oko Arktika se topi i ona je uspjela proći kroz koridor. Sad se postavlja pitanje hoćemo li vidjeti povratak sivih kitova u Atlantik? Ovaj slučaj ističe nastale klimatske promjene", dodao je Scheinin.

Populacija sivih kitova obično migrira južnije, najmanje 8.000 kilometara prema Kaliforniji, oko listopada tražeći toplije vode.

No umjesto toga ovaj je kit stigao do Gibraltara i skrenuo lijevo u Mediteran te završio na području Izraela. Znanstvenici se nadaju pratiti ga nadalje putem satelita - no to će zahtijevati međunarodnu suradnju po pitanju financiranja i stručnjaka.
XS
SM
MD
LG